Vă invităm din nou în stradă, ca de fiecare dată, ca ăn fiecare sâmbătă, să întâlnim un om, să-I aflăm povestea vieții, să ne bucurăm alături de el, dar, cel mai important, să-l bucurăm spunându-i că l-am observant. Ideea asta a comunității care iese în stradă pentru a omagia un om este filonul campaniei „Premianții fără premii”. Pentru ediția din această săptămână vă propunem întâlnirea cu actrița Roxana Olșanschi de la Teatrul de Artă Deva.
„Actoria este cea mai spirituală dintre profesii pentru simplul motiv că actorul trebuie să se afle într-o stare paradoxală: el s-a identificat cu personajul pe care îl interpretează, dar cu toate acestea a rămas un privitor”, spunea filozoful indian Osho. Poziționarea între două lumi, una reală și alta imaginară este pentru un actor provocarea permanentă a vieții pe care a ales-o. A vieții profesionale, desigur. Acolo, între două lumi, el este măcinat de intrigi, trăiește contradictoriu cu prorpia ființă uneori, acolo se abandonează de fiecare data când el urcă pe scenă pentru a se dărui pulicului. Cel mai bine a descris asta Andrei Aradits care a spus că „actoria este abilitatea de a trăi adevărat în circumstanţe imaginare”. Cine a cunoscut-o pe Roxana Olșanschi știe foarte bine că o astfel de descriere pune în lumină doar o parte a profilului ei de artist.
O regăsim pe Roxana Olșanschi în proiecte de suflet, proiecte care ajută oameni, proiecte care îi bucură pe aceștia, proiecte care freprezintă cărămizi pentru o societate în care bucuria, valoarea, talentul și sănătatea morală să fie vectorii unei vieți cotidiene. Alături de colegii săi, de prietenii și de partenerii din viața artistică, actrița teatrului devean este o prezență benefică pentru viața culturală a cetății.
„Încărcata de emoții, vă mulțumesc că m-ați invitat să fac parte din campania „Premianții fără premii”! Invitația dumneavoastră mă onorează! Cum să mulțumești celor care te apreciază, care îți apreciază munca? Ce cuvinte să spui? Am să vă spun doar atât, motivul pentru care am acceptat (cu mare bucurie) invitația dumneavoastră la întâlnirea de sâmbătă – 23 iulie – este iubirea… iubirea de teatru, de muzică, de OAMENI. Și pentru că artistul trăiește pentru oameni,țelul meu este să arăt tinerilor aspiranți că poți trăi în România prin artă și iubire de oameni. Veniți la teatru, OAMENI BUNI!”. Ăsta este mesajul trimis de Roxana Olșanschi pentru a-l trimite mai departe lumii prin comunicatul nostru de presă.
Pentru exemplul de dăruire în folosul publicului, pentru întreaga sa carieră, vă propunem să ne întâlnim cu ea și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 23 iulie 2016, ora 11.00, doamna Roxana Olșanschi vine să o întâlnim. Aveți ocazia să o priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.
Despre proiectul „Premianții fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.