.Index Actualitate Administratie

Cornurile expirate furnizate elevilor de o firmă din Petroşani

cornProdusele de panificaţie şi cele lactate din şcolile din Valea Jiului sunt asigurate elevilor chiar de o fimă din Petroşani. Chiar şi aşa există probleme în ceea ce priveşte alimentaţia elevilor, iar Consiliul Judeţean Hunedoara susţine că este declarată câştigătoare firma care are cele mai mici preţuri.

 

“În Valea Jiului cornul şi laptele elevilor sunt asigurate de o firmă din Petroşani. Am avut reclamaţii la adresa lor, dar noi trebuie să respectăm contractul. Singurul lucru pe care îl putem face este să sesizăm Protecţia Consumatorului”, a declarat Adrian David, preşedintele CJH.

 

 

Mai mult decât atât, o firmă din Turda ar fi vrut să aducă produsele alimentere pentru elevi. Aceasta a şi depus o contestaţie, care însă nu i-a fost acceptată.

 

“Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de SC LOGISTIC MEDIA POP ART SRL, în contradictoriu cu UAT JUDEŢUL HUNEDOARA şi dispune continuarea procedurii de achiziţie publică. Prezenta decizie este obligatorie pentru părţi”, se arată în documentele Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

 

Situaţia a fost adusă şi la cunoştinţa ministerului Educaţiei, care se mulţumeşte să citeze texte din lege fără a lua vreo măsură concretă în acest sens.

 

“Implementta în România în anul 2002, programul “cornul şi laptele” a fost iniţial conceput ca o măsură de protecţie socială, dar şi ca iniţiativă pentru o educaţie de viaţă sănătoasă, a cărei orgine se regăseşte în planul naţional anti-sărăcie şi de promovare a incluziunii sociale, adoptat prin HG nr. 828/2002. acest program a contribuit la creşterea participării şcolare în special în zonele sărace şi în rândul minorităţilor rome. De asemenea, asigurarea unei gustări gratuite pentru copiii proveniţi din familii defavorizate social-economic, în special prin acordarea laptelui, a contribuit la acoperirea necesarului de calciu atât de important în procesul de creştere a copilului. În derularea oricărui program, în scopul creşterii eficienţei, este normală corelarea obiectivelor acestuia cu nevoile concrete ale beneficiarilor şi cu alte programe adresate acestora”, se arată într-un document al Ministerului Educaţiei.

 

Mai exact, ministerul preferă să îmbolnăvească copiii decât să ia măsuri pentru eliminarea acestei situaţii de risc. Totodată, ministerul aruncă responsabilitatea în ograda instituţiilor care se ocupă de procesul de achiziţie a acestor alimente.

contractul cu firmele în cazuă poate fi reziliat, îsnă pot trece luni de zile până când o nouă societate ar putea prelua, prin licitaţie, contractul.

Cornul şi laptele este un program introdus în şcoli de guvernul României începând cu anul 2002. Beneficiarii programului sunt copiii din grădiniţe şi din şcoli generale. Media beneficiarilor este de peste două milioane de copii anual.

În anul 2010, guvernul României a creat un program similar, „mere în şcoli”, prin care elevii din clasele 1-8 din învăţământul de stat şi privat primesc gratuit câte un fruct proaspăt zilnic, timp de 100 zile de şcolarizare, în intervalul noiembrie-martie. Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli este parte a unui program european, finanţat în proporţie de 75% din fonduri UE.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.