Autorităţile locale de la Petroşani au marcat Unirea Principatelor Române printr-o serie de manifestări festive. Sala de marmură a primăriei din localitate a prins viaţă atunci când elevii de la diferite unităţi de învăţământ au marcat prin cântece, poezii şi piese de teatru acest moment istoric şi de cumpănă în entitatea românească.
“E un moment foarte important pentru fiecare dintre noi. Sunt 156 de ani de la Unirea Principatelor Române şi mă gândeam că românii au avut inteligeţa cât şi înţelepciunea de a face unirea principatelor printr-o stratagemă foarte frumoasă şi anume alegerea unui singur om, a unui domnitor a celor două principate. Astfel s-a făcut unirea şi spun că în zilele noastre unirea României cu Moldova se poate face la fel printr-o stratagemă, aceea de integrare în UE şi a Moldovei. Este un vis şi o dorinţă a noastră pentru a ne reintegra ca naţiune într-o singură familie”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Edilul municipiului Petroşani ne îndeamnă la unitate, acesta făcând referire chiar şi la ştiinţă.
“Fie că vorbim de problemele sociale, fie că vorbim de persoanele cu dizabilităţi sau de persoane aflate într-o situaţie socială mai grea, vorbim de persoane în vârstă care au nevoie de ajutorul nostru sau fie că vorbim de orice altă categorie socială care la un moment dat are nevoie de sprijinul comunităţii. Este foarte important să nu uităm să avem grijă de cei de lângă noi pentru că s-a dovedit că lucrurile bune se fac atunci când eşti unit, nu când eşti dezbinat şi acest lucru ni-l arată nu doar istoria, ci şi ştiinţa. Atunci când vorbim de fuziune efectele sunt benefice decât atunci când vorbim de fisiune, pentru că lucrurile se despart. Cred în acest deziderat, al unităţii naţionale, al unităţii locale şi al unităţii între oameni pentru că viaţa este scurtă şi grea, dacă ne mai împovărăm cu ură, dezbinare şi lucruri rele atunci uităm să trăim sau nu conştientizăm că fiecare clipă din viaţa noastră este un dar pe care îl primim şi pe care nu ştim să îl apreciem la adevărata valoare”, a mai spus sursa citată.
Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. Impusă sub o puternică presiune populară, cu deosebire la București, alegerea ca domn al Țării Românești a lui Alexandru loan Cuza avea să-și găsească o confirmare deplină la marea manifestare prilejuită de sosirea alesului națiunii în capitala munteană.
Monika BACIU