Cristina Prună și Dan Marinescu invitați la Energy Strategy Summit 2021. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Cristina Prună, si Dan Marinescu au fost invitați la Energy Strategy Summit 2021 organizat de Energynomics unde a avut loc o discuție despre planurile de dezvolare ale sectorului energetic cu mai mulți reprezentanți și experți, atât din partea statului român cât și din mediul privat, în domeniul energetic. Întrebat despre cum au decurs discuțiile la acest summit, Marinescu a răspuns pe larg:
“Energy Strategy Summit 2021 organizat de energynomics, a fost un prilej să revăd prieteni dragi, specialiști in domeniul energetic și totodată m-am bucurat să aflu că va începe o adevărată revoluție industrială în România, inclusiv în industria energetică cât și în domeniul digitalizării și securității cibernetice a acestui domeniu de interes național. Doamna deputat Cristina Prună, vicepreședinta Camerei Deputaților și Comisiei pentru Industrii și Servicii, a vorbit despre demersurile legislative care să aducă predictibilitate și stabilitate pentru a ajuta dezvoltarea acestui domeniu într-un cadru cât mai rapid și mai facil cât și despre accesarea de fonduri europene sau anumite grant-uri care pot crea oportunități pentru posibili investitori in domeniu. Prietenii mei, oameni din mediul privat, Cristian Pirvulescu, CEO Enevo Group, și Corina Truica, CEO Automatica, au vorbit despre transformarea digitală pentru securitatea energetică la amenințările cibernetice. Domnul Dorin Chirica, presedintele FORATOM si membru CA în Nuclearelectrica, a vorbit despre nevoia de dezvoltare a sectorului nuclear în contextul actual de decarbonare. Domnul Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica a vorbit despre noile investiții ale Hidroelectrica în parcurile de eoliene și fotovoltaice cât și despre optimizarea functionarii sistemului energetic printr-un proces amplu de profesionalizare a resursei umane. Doamna Corina Popescu, CEO Transelectrica, a vorbit despre rețeaua de transport a energiei electrice în contextul actual și al dezvoltării sistemului energetic. Au fost mai mulți reprezentanți din domeniul privat care au vorbit despre dezvoltarea de noi tehnologii pe bază de hidrogen verde sau albastru, domeniul bancar care au vorbit despre disponibilitatea de acordare de credite bancare pentru dezvoltare, ANRE care au vorbit despre piața de energie. În mare s-a văzut un entuziasm și o dorință de dezvoltare a sectorului energetic, din toate punctele de vedere, din partea tuturor factorilor decidenți implicați, atât din partea statului cât și a mediului privat”, a declarat Dan Marinescu consilierul secretarului de stat Vlad Sincă, în Ministerul Energiei.
O temă abordată la această discuție a fost și accea a noilor tehnologii pe bază de hidrogen.
“În ceea ce privește producția de hidrogen, deși există o reticență mai mult legată de safety, nu trebuie să uităm că România produce hidrogen de mai bine de 50 de ani. Spun asta deoarece fiecare rafinărie are cel puțin o fabrică de hidrogen. Teoretic România ar avea capacitatea să producă și hidrogen verde sau albastru pentru că are resursa si oarecum infrastructura însă personal cred că ar trebui făcut mai mult pentru export și pentru combustibil de transport la avioane, de exemplu. Spun asta deoarece nu văd în viitorul imediat apropiat să-l folosim noi în producerea de energie însă este doar o părere personală a unui om care poate încă nu deține toate informațiile referitoare la această nouă tehnologie și la timpul de implementare a acesteia. Referitor la creșterea prețului energiei cred că unul din motivele principale este legat de prețul certificatelor de CO2 care a crescut la 50- 60 de euro/tonă. Iar în condițiile în care 1MW energie cărbune este echivalent la aproximativ 100 tone CO2, atunci creșterea este logică și din acest motiv dar acesta nu este singurul motiv”, a mai precizat sursa citată.
Mai mult decât atât proaspătul consilier, Dan Marinescu, al secretarului de stat în Ministerul Energie, Vlad Sincă, a spus că într-un timp foarte scurt s-a obișnuit cu noul colectiv în care lucrează pentru că toți sunt profesioniști și implicați în tot ceea ce fac.
“La minister lucrez într-un cadru armonios, domnul secretar de stat Vlad Sincă este un om cu experiență, profesionist și implicat în ceea ce face. Cu toții ne dorim și sperăm la o schimbare în bine a sistemului energetic național odată cu această revoluție industrială”, a încheiat Marinescu.