
Senatorul Lucica Dina Muntean anunță faptul că în ședința Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, proiectul legislativ, pentru introducerea disciplinei Istoria Românilor în cadrul cursurilor oferite românilor din afara granițelor țării, a primit aviz “favorabil”.
Senatorul mai afirmă faptul că scopul acestei modificări legislative este cel de a menține contactul românilor de pretutindeni cu istoria țării lor și de a cunoaște parcursul istoric al României.
”În condițiile în care numărul de români care au ales să trăiască în afara granițelor României a crescut simțitor în ultimii ani, problema păstrării identității, a tradițiilor și obiceiurilor românești este una foarte serioasă. Din acest motiv, guvernul român a hotărât în urmă cu mai mulți ani organizarea unor cursuri de limba română și civilizație românească în afara granițelor țării pentru comunitățile românești. Responsabilitatea organizării și desfășurării acestor cursuri a revenit Ministerului Educației, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Proiectul legislativ pe care l-am inițiat împreună cu un grup de senatori pune în evidență faptul că, pe lângă cunoașterea limbii materne, românii care trăiesc în afara granițelor trebuie să beneficieze și de cunoașterea istoriei țării natale. În acest sens, schimbările preconizate prin acest proiect de act normativ vizează studierea disciplinei Istoria Românilor, pe lângă Limba Română studiată deja în cadrul unităților de învățământ de tip ,,școala românească din afara granițelor țării”. Scopul acestei modificări legislative este cel de a menține contactul românilor de pretutindeni cu istoria țării lor și de a cunoaște parcursul istoric al României, în vederea consolidării sentimentelor de dragoste și respect față de moștenire istorică a generațiilor care au luptat pentru construirea unui stat modern și unitar și nu în ultimul rând, pentru asimilarea și transmiterea mai departe în lume a informațiilor despre istoria României, parte importantă a istoriei universale. O altă modificare adusă Legii nr.198/2023 privind învățământul preuniversitar vizează structurarea Programului național ,,Vouchere culturale pentru elevi” în vederea achiziționării de cărți, manuale și auxiliare de bibliografie școlară pentru promovarea accesului tinerelor generații la cărți și a recunoașterii valorii lor în educație. Prin achiziția de carte și prin lectură, elevii pot beneficia de dezvoltarea gândirii critice, de cultivarea creativității, de consolidarea cunoștințelor academice și de stimularea autonomiei în învățare. Această inițiativă legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților și are susținerea Guvernului României, care a aprobat procedura de urgență solicitată de inițiator. Senatul este Camera decizională. Astăzi, în ședința Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, proiectul legislativ a primit aviz “favorabil””, arată senatorul Lucica Dina Muntean.