.Index Actualitate Politica

Curtea Constituţională a decis Alegem primarii dintr-un singur tur de scrutin

 

Curtea Constituţională a României a făcut lumină în cazul alegerilor locale.  Astfel solicitarea privind organizarea alegerilor în două tururi de scrutin a fost “respinsa ca neintemeiata”, aratand ca este rolul Parlamentului sa stabileasca legea electorala si modalitatile de organizare a alegerilor si nu s-a gasit niciun motiv pentru care acest lucru sa se schimbe.

Primarii în funcţie din Valea Jiului, dar în acelaşi timp şi candidaţii pentru un nou mandat în fruntea localităţilor se abţin de la a comenta decizia Curţii Constituţionale a României.

“Ca părere peersonală este aproape inutil să mai comentăm noi. Dacă asta este hotărârea Curţii Constituţionale noi nu avem decât în calitatea pe care o avem să respectăm hotărârile Curţii Constituţionale. Eu am participat la alegeri şi când a fost un tur şi când au fost două tururi, în 1996 am fost ales în al treilea tur de scrutin că atunci era cu 50%+1, s-a organizat al doilea tur, am rămas cu primii doi şi apoi am câştigat în turul 3. este o hotărâre, o respectăm, ne vedem de treabă, intrăm peste două zile în campanie. Mi-aş dori să fie o campanie curată, civilizată, pe proiecte”, a declarat Ilie Păducel, primarul în funcţie al oraşului Petrila, dar şi candidatul PNL pentru un nou mandat.

De cealaltă parte, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani este de părere că hotătârile trebuie respectate.

“E un lucru normal, nu am niciun comentariu. Am prins şi cu două tururi şi mereu am ieşit din primul tur că am luat peste 50%”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul în exerciţiu al municipiului Petroşani şi candidatul PNL pentru un nou mandat.

Gheorghe Ile spune că decizia CCR este una cât se poate de economică, având în vedere că organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin ar fi însemnat cheltuieli suplimentare.

“Din punctul meu de vedere este o decizie mai mult economică pentru că în două tururi de scrutin se cheltuiau enorm de mulţi bani în toată România, iar din punct de vedere politic cine doreşte să aleagă o persoană o va alege şi în primul tur şi în al doilea. Nu cred că îşi modifică atât de mult părerea. Cine nu e preferatul alegătorului nu merge la alegeri. Eu nu am ce să zic. Ne uităm că în 2012 din primul tur am luat peste 60% aşa că, de atunci am făcut mai multe în Vulcan şi cetăţenii sunt convinşi de ceea ce am făcut aici în Vulcan, iar ştampila e în mâna lor şi ei decid cine va conduce primăria în următorii 4 ani”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan şi candidatul PSD la un nou mandat.

Deputatul Cristian Resmeriţă a intrat în cursa electorală pentru un mandat de primar. Decizia CCR nu este una care să îl afecteze.

“Nu comentez, pentru mine că era un tur, două sau 100 este acelaşi lucru. Cel care este cel mai bine pregătit şi cel care are populaţia alături de el câştigă”, a subliniat deputatul PSD Cristian Resmeriţă şi candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Lupeni.

 

Legea trebuie schimbată

 

Există însă şi voci care susţin că legea electorală ar trebui schimbată, astfel încât să existe un plus de democraţie şi legitimitate acordată primarilor.

“E corectă decizia pentru că şi Curtea recunoaşte că Parlamentul este cel care trebuie să legifereze, iar Curtea a avut o decizie înţeleaptă neintrând în jocul politic şi neschimbând în prag de alegeri. A fost o decizie înţeleaptă. Cred că pe viitor, pentru un plus de democraţie şi de legitimitate pentru primari,  de la următoarele alegeri legea ar trebui schimbată”, a declarat senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu şi candidatul Alianţei pentru Hunedoara pentru Consiliul Judeţean.

De aceeaşi părere este şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David care precizează că legea electorală ar trebui să aibă o constanţă.

“Există două variante de discuţii.  Pe de o parte e necesar un cadru stabil al organizării alegerilor, să discutăm de o modalitate de lucru legală de organizare a alegerilor şi de o constantă în sensul acesta. Trebuie să ştie şi copiii şi nepoţii noştri că lucrurile se desfăşoară într-un anumit mod inalterabil, iar pe de altă parte e necesar ca pentru următoarele alegeri să avem asigurat acest cadru şi să conţină obligativitatea a două tururi de scrutin. Din punctul meu de vedere decizia de astăzi e binevenită în sensul că ar fi fost periculos să schimbăm regulile jocului atât de aproape de alegerile din iunie, dar ar fi fost un exerciţiu democratic de apreciat dacă s-ar fi înfăptuit. Era prea din scurt, ar fi putut avea consecinţe pe care nu le putem aprecia acum, dar e nevoie şi de modificarea acesta cu aplicabilitate din 2020”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi candidatul PNL pentru un nou mandat în fruntea instituţiei judeţene.

Astfel, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României, alegerile locale din acest an se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin. Astfel, candidatul care obţine cele mai multe voturi devine primar sau preşedinte al Consiliului Judeţean.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.