Dan Marinescu: Energia regenerabilă poate prelungi perioada de viață al noului Complex Energetic Valea Jiului. Dan Marinescu se ocupă de o bună perioadă de timp cu energia regenerabilă având o poziție în top managementul unei firme româno-americane din domeniul energetic, ocupându-se cu dezvoltarea de parcuri fotovoltaice în România și Republica Moldova.
Cu toate acestea Marinescu nu a uitat de unde a plecat, așa cum menționase și în cadrul unei conferințe de profil, care a avut loc la Bruxelles la sfârșitul lunii Martie a acestui an, unde a cerut susținerea termocentralelor pe gaz și combustibil fosil pe perioada de tranziție către energie nucleară și regenerabilă.
Totodată Dan Marinescu salută ideea promovată în spațiul public de Cristian Roșu, administratorul special al CEH, referitoare la discuțiile purtate cu ministrul energiei Virgil Popescu, despe dezvoltarea noii societăți energetice din Valea Jiului care este pe cale să se înființeze în viitorul apropiat.
”Salut și încurajez ideea menționată de d-nul Cristian Roșu în urma discuțiilor purtate cu d-nul Virgil Popescu, ministrul energiei, referitoare la dezvoltarea noii societăți energetice din Valea Jiului ce urmează să fie înființată în viitorul apropiat. Este fezabilă și cât se poate de profitabilă atât pentru societatea comercială cât și pentru comunitatea locală. În primul rând vin bani pentru asta, Valea Jiului va beneficia prin programele operaţionale de o finanţare totală de peste 284 de milioane de euro, atât prin ITI Valea Jiului cât și prin PNRR, iar o componentă destul de mare este alocată sectorului energetic fie că vorbim de eficiență energetică sau de dezvoltarea IMM-urilor. Apoi tot ceea ce spunea d-nul Roșu se regăsește în jurul sau în imediata apropiere a termocentralei Paroșeni. Pentru un grup pe gaz avem BRUA care trece exact pe lângă termocentrală, pentru parc fotovoltaic este peste Jiu de termocentrala Paroșeni și anume terenul fostei mine Paroșeni unde pe o suprafață de 26 ha se pot realiza în jur de 20-22 MW foarte aproape de stația electrică a termocentralei, iar pentru microhidrocentrală este barajul de pe Baleia care este gata în proporție de 80-82%. Bineînțeles că pentru parcuri fotovoltaice pot fi folosite și alte terenuri de care ar dispune noua societate și care s-ar plia la astfel de proiecte. Totuși pe lângă acestea eu aș recomanda și o instalație de stocare cât și o instalație de biogaz care ar rezolva totodată o mare parte din problema deșeurilor menajere și gropilor de gunoi de pe raza Văii Jiului. Pentru toate acestea există elementele necesare punerii în aplicare a acestor proiecte și astfel s-ar putea prelungi considerabil perioada de viață a noii societăți energetice prin crearea unui mix energetic sustenabil in SEN.” a declarat Dan Marinescu.
Totodată Marinescu a menționat că aceste programe operaționale pot ajuta și administrațiile locale din punct de vedere al implementării proiectelor pe energie regenerabilă.
”Banii din aceste programe operaționale ajută și administrațiile locale în dezvoltarea și implementarea proiectelor pe energie regenerabilă, nu doar societățile comerciale. De exemplu acum, din câte știu, haldele de steril(cenușă) ecologizate de la Căprișoara au fost predate Primăriei Municipiului Vulcan. Ei bine acolo este un loc ideal unde se poate dezvolta un parc fotovoltaic de 10-14 MW. Trebuie viziune și voință iar prin astfel de proiecte primăria ar putea rezolva multe pe lângă banii care ar intra în bugetul local și care ar putea la rândul lor să fie folosiți în implementarea altor proiecte benefice pentru cetățeni. Si anume ar rezolva problema energiei necesare iluminatului public de pe raza municipiului Vulcan și nu numai cât și necesarul de electricitate și căldură pentru clădirile instituțiilor publice (primărie, școli, grădinițe, săli de sport, bazin de înot, telegondola, etc.)” a încheiat Marinescu.