Dan Marinescu: ”Moțiunea inițiată de USR PLUS nu înseamnă o alianță anume”. Problemele prin care coaliția de guvernare trece, au adus un val de reacții și din teritoriu. Dan Marinescu, consilier local al USR PLUS la Vulcan, a explicat de ce moțiunea inițiată de USR PLUS nu înseamnă o alianță anume, ci ea este un instrument parlamentar legitim aplicat oriunde în Europa. Marinescu care este și consilierul secretarului de stat, Vlad Sinca, în Ministerul Energiei amintește că liberalul Florin Cîțu a fost desemnat premier cu sprijinul politic al USR PLUS și că din moment ce USR PLUS i-a retras sprijinul, automat Cîțu nu mai are nicio legimitate in acea funcție.
“În urmă cu aproximativ 2 luni, partidul suedez de extremă dreaptă Sweden Democrats (afiliat ECR, ca și AUR) a inițiat o moțiune de cenzură la adresa cabinetului condus de Stefan Löfven (Social Democrat). Moțiunea de cenzură a fost adoptată inclusiv cu voturile a două partide de centru-dreapta afiliate familiei politice PNL, PPE – respectiv Christian Democrats și Moderate Party. Atunci nu s-a plâns nimeni în Suedia sau în Europa că partidele PPE fac o „alianță” cu extremiștii pentru că toată lumea știe că o moțiune de cenzură e un instrument parlamentar legitim și că simplul fapt că niște partide votează la fel la un moment dat nu înseamnă nici pe departe că fac o alianță. Oare e anormal ce s-a întâmplat în Suedia, țara care e pe primul loc în UE în indexul EIU al democrației? USR PLUS nu face nicio alianță cu AUR! Noi vrem să continuăm actuala coaliție cu PNL și UDMR, dar cu un premier cu care se poate lucra! Cîțu a dovedit că nu poate conduce această coaliție, este imatur politic, nu are fler, nu este un bun comunicator și nu știe să fie diplomat. Mai mult din momentul în care USR PLUS i-a retras sprijinul politic, Cîțu nu mai are legitimitate și automat ar trebui să plece, să demisioneze!”, a declarat Dan Marinescu consilier local al USR PLUS la Vulcan.
Motivele pentru care USR PLUS i-a retras sprijinul politic premierului Cîțu sunt mai multe dar cel cu demiterea lui Stelian Ion fără argumente și fără să respecte protocolul coaliției au dus la aceste tensiuni.
“Motivele sunt mai multe, în primul rând faptul că Florin Cîțu reacționează dictatorial la cald și astfel a încălcat, nu o dată, protocolul coaliției, dând afară miniștrii USR PLUS care încercau să-și facă treaba și să fie transparenți, fără să discute argumentat motivele demiterilor in cadrul coaliției. Apoi faptul că programul nostru politic nu era luat in calcul și aici noi aveam mai multe puncte care tot erau evitate de premier. Puncte precum desființarea Secției Speciale SIIJ, eliminarea pensiilor speciale, zero taxe pe salariul minim care ar fi putut crește considerabil venitul net al salariaților respectivi. Ei spun că nu sunt bani pentru ceea ce cerem noi dar au 50 de miliarde pentru un PNDL făcut pe genunchi și aprobat in grabă pentru campania internă a lui Cîțu, care în urmă cu două luni spunea că nu este de acord cu un nou PNDL din moment ce există deja bani pentru dezvoltare in CNI. USR PLUS nu a spus că nu este de acord cu acest PNDL ci doar că are niște amendamente la acest program. Erau amendamente legate de transparența cheltuirii banului public, anumite criterii de departajare și alocare a acestor bani tocmai pentru a evita cheltuirea lor aiurea cum s-a făcut pe vremea lui Udrea si a lui Dragnea si anume cu acel teren de fotbal in pantă, lămpi de iluminat de 2000 euro bucata, etc. Aceste amendamente puteau fi discutate dar nu s-a dorit ci mai degrabă Cîțu a forțat această destrămare a coaliției din motive știute doar de el. Dar un lucru este cert, Cîțu trebuie schimbat și va fi schimbat dacă această coaliție se dorește a mai fi funcțională, altfel acest guvern va cădea in curând! Eu sunt convins că liberalii au oameni capabili care să-l înlocuiască pe Cîțu și care pot ține această coaliție unită.” a mai precizat sursa citată.