Deshumare în Postul Crăciunului. Reprezentanţii administraţiei Cimitirelor din municipiul Petroşani au avut o solicitare, mai ieşită din comun. Rudele unei persoane trecute în nefiinţă au solicitat aprobarea deshumării pentru a muta trupul neînsufleţit lângă celelalte rude.
“Am avut o cerere de deshumare. Au vrut să mute trupul lângă celelalte rude”, a declarat Istvan Hodoş, responsabilul Cimitirului central din Petroşani.
Reprezentanţii Administraţiei Cimitirelor susţin că astfel de cereri sunt destul de rare, însă există.
“Nu sunt foarte multe cereri de genul acesta, undeva la două-trei pe an”, a mai spus sursa citată.
Potrivit legii, deshumarea persoanelor decedate se poate face numai după 7 ani de la data înhumării. Deshumarea osemintelor persoanelor decedate în urmă cu până la 7 ani, precum şi reînhumarea lor se pot face în tot timpul anului pe baza avizului sanitar pentru deshumare/transport şi reînhumare eliberat de către direcţia de sănătate publică teritorială. Deshumările şi reînhumările se fac de către administraţiile cimitirelor, în prezenţa familiei persoanei decedate sau a unui reprezentant al acesteia şi a administratorului cimitirului, cu respectarea normelor sanitaro-antiepidemice.
Biserica spune NU
După tradiţia Bisericii, morţii nu se dezgroapă niciodată. De asemenea, nu există nici o dispoziţie canonică pentru dezgroparea morţilor. În vechime, ca şi astăzi, în multe părţi nu se făcea dezgroparea, ci morţii trebuiau să rămână în mormintele lor “până la Învierea cea de obşte”, privind Răsăritul şi aşteptând trâmbiţa cea din urmă. Dezgroparea se poate face doar din motive speciale impuse de mutarea trupurilor şi anume recunoaşterea ca sfânt, mutarea osemintelor mortului în ţara natală sau depunerea unui membru al aceleiaşi familii în mormântul respectiv. Este recomandat ca deshumarea să nu se facă niciodată, dar dacă este impusă de necesităţi stringente, aceasta se poate face doar cu binecuvântarea preotului şi cu condiţia ca osemintele să fie depuse cu cinste în acelaşi mormânt.
Monika BACIU