După două decenii, Drumul Crucii din Straja nu mai are loc. Drumul Crucii așa cum este denumit pelerinajul spre schitul din Straja a fost anulat. În fiecare an, timp de 21 de ani, sute de credincioși luau parte la pelerinajul prin care se refăcea în mod simbolic, drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus și respectând prevederile ordonanțelor militare în vigoare procesiunea nu va mai avea loc. Cel puțin nu în formula în care se făcea până acum.
Anual, în Vinerea Mare are loc „Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din România care străbate muntele Straja, până la schitul construit în vârful muntelui.
„Drumul Crucii” a fost iniţiat de Emil Părău, un om de afaceri din oraşul Lupeni, în anul 2000, dupa ce a finalizat construcția schitului din masivul Straja. De atunci se reface drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri. La fiecare dintre acestea există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul Său către muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoți care participă la procesiune se oprește pentru a se ruga.
An de an, circa 4.000 de persoane și 20 de preoți participă la procesiunea Drumului Crucii din Straja. Ei duc pe umeri o cruce în mărime naturală, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o Mântuitorul și pe care a fost răstignit pe Golgota. Crucea se găseşte în Schitul Straja.
Anul acesta nu va mai avea loc procesiunea.