După modelul de la CEH, Cristina Prună solicită o întâlnire și la CEO. Cristina Prună, deputat USR, solicită o întrevedere cu conducerea Complexului Energetic Oltenia. Parlamentarul vrea să vadă modul în care își desfășoară activitatea și minerii din Oltenia.
Cristina Prună a avut o astfel de întâlnire și cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, în anul 2017. Atunci, parlamentarul a coborât și în subteranul minei Lupeni.
”Am solicitat zilele trecute conducerii CE Oltenia o întâlnire cu echipa managerială și o vizită în cariera minieră Roșiuța. Îmi doresc acest lucru pentru a înțelege mai bine, de la fața locului, situația mineritului in Gorj și pentru a discuta despre perspectivele CEO în noul context european dificil pentru această companie setat de Green Deal. La finalul lui 2017, m-am bucurat să întâlnesc managementul și angajații de la CE Hunedoara, când am coborât în subteranul minei Lupeni în urma tragediei care s-a întâmplat acolo. O astfel de vizită și un astfel de dialog este un lucru cât se poate de normal. Mă preocupă realmente soarta celor care lucrează la CE Oltenia, soluțiile pentru supraviețuirea în noul context european al Green Deal-ului și reducerii emisiilor de carbon, și evident securitatea energetică a României la care pun umărul toți cei care astăzi lucrează în condiții grele in Gorj”, spune Cristina Prună, deputat USR.
Conducerea Complexului Energetic Oltenia nu îi acceptă propunerea parlamentarului Cristina Prună.
”Răspunsul companiei a venit sec. “Complexului Energetic Oltenia este si ramane impartial oricaror actiuni politice” și “aprobarea unei actiuni de acest gen ar putea influenta salariatii sau opinia publica sa creada ca societatea s-a raliat de partea vreunui partid sau miscari politice, fapt interzis prin Codul Etic al CE Oltenia”. În anii aceștia, am fost o vehementă voce contra implicării politicului în companiile de stat și pentru transparentizarea activității, inclusiv prin listarea lor la bursă. Mă așteptam totuși ca președintele directoratului să înțeleagă că acționarul principal al acestei companii este statul român, adică noi toți și să poată purta un dialog profesionist și constructiv cu oricine vrea sa dea o mână de ajutor. Îi transmit să nu se ascundă în spatele ușilor închise, ci să aibă curajul să stea de vorbă orice reprezentant al oamenilor din parlament, nu numai cu trimișii vremelnicei configurații politice a zilei”, a mai spus sursa citată.
Cristina Prună este membru al Comisiei de Industrii, acesta fiind și motivul pentru care a solicitat întrevederea. De altfel, parlamentarul are o vastă experiență în domeniu, aceasta fiind specializată în Franța.
”Regret să văd că la nivelul actualei conduceri a CEO exista o înțelegere greșită a ceea ce înseamnă imparțialitatea față de politic. Mă surprinde și grija pe care conducerea le-o porta salariaților, să îi ferească de influență. Această abordare era mai degrabă caracteristică anilor ’90. Sau de dinainte. Eu cred că oamenii își poarta singuri de grijă, și își formează singuri opiniile, cu toată grija unora de a-i feri de influențe. Este rușinos că așa-zisa imparțialitate față de politic să conducă de fapt la o lipsă de transparență și de dialog în ceea ce privește planurile de viitor ale companiei, pe care directoratul și mai ales noul său președinte sunt datori să le prezinte oamenilor din Gorj și nu numai. Tranziția energetică prin care trece CE Oltenia are nevoie de noi toți: management de companie, experți din piață, reprezentanți ai acționariatului, parlamentari și europarlamentari. E nevoie să înțelegem care sunt efectele reducerii ambițioase a emisiilor de carbon stabilite la nivel european și impactul asupra oamenilor care lucrează în această companie de care depinde un județ întreg. Toate aceste lucruri trebuie spuse apoi clar și răspicat la Bruxelles. România trebuie să acceseze fonduri europene care să dea o șansă la dezvoltare zonelor monoindustriale. Dar pentru ca acest lucru sa se întâmple, ar trebui sa începem cu niște lucruri simple: sa răspundem la deschidere cu deschidere, la invitație la dialog cu dialog. Sa nu ne fie frică de întrebări și să renunțam la atitudini nefirești și mentalități comuniste!”, mai spune Cristina Prună.
Cristina Prună este deputat în Parlamentul României din Decembrie 2016, și activează în două comisii: Industrii și Servicii și Afaceri Europene.