Echipamentele miniere din subteranul minei Petrila ar fi trebuit să ajungă la Complexul Energetic Hunedoara. Numai că procedura întâmpină greutăți. Societatea energetică trebuie să participe la licitație pentru a achiziționa echipamentele recuperate de la mina Petrila.
“Poblema trebuie împărțită în două. Este problema comercială, în sensul că mina Petrila, de exemplu, ar avea obligația legală să valorifice aceste echipamente în conformitate cu prevederile legale și să scoată la licitație. De partea cealaltă, CEH are obligația să participe la o procedură și să-și bugeteze acest lucru. Să zicem că se găsește o armonie între cele două și se achiziționează tipul de echipament de acolo, cu uzura corespunzătoare. Cea mai grea condiție care apare însă este ulterioară. În momentul în care achiziționezi echipamentul acesta și îl introduci în producție în subteran de fapt intervi în siguranța locului de muncă. Ca atare, echipamentul care se achiziționează – și noi suntem pentru – trebuie inspectat din punct de vedere tehnic de cineva autorizat și certificat că poate intra în condiții de siguranță. La Minister a avut loc săptămâna trecută această analiză, ne-am adresat ANAF-ului, deja a plecat scrisoarea oficială pe partea comercială, iar pe partea tehnică am agreat cu toții, se va găsi un evaluator independent care să facă această evaluare”, a declarat, săptămâna trecută, Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
În ultimele zile, oficialii ministerului Energiei vorbeau de retehnologizări la CEH. Problema cea mai mare este cea a fondurilor. Societatea nu dispune de sumele necesare în vederea retehnologizării. În plus, oficialii CEH spuneau că nu mai sunt nici producători de echipamente miniere.
”Constatăm că nu mai sunt unități economice proucătoare de utilaj minier în această țară. Odată cu restructurarea industriei miniere, după 2007, multe unități de producție privind echipamentele miniere s-au reprofilat, și-au pierdut obiectul de activitate, altele nu mai există deloc. Suntem nevoiți să luăm din afara țării. Dar trebuie să și plătim ce luăm, pentru că, poate, și noi contribuim la stingerea activității lor, prin neplată. Trebuie să găsim un partener care să producă, dar și noi să fim loiali și să plătim. Trebuie să găsim neapărat instrumentele financiare care să permită investiții, astfel încât să dezvoltăm cele două mine care vor rămâne. Altă șansă nu avem” a declarat Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al CEH.
Calculele arată că CEH ar avea nevoie de zeci de milioane de euro pentru a retehnologiza cele două unități miniere considerate viabile.
Monika BACIU