Educaţia fără frontiere ajunge în Grecia. În urmă cu cinci ani, Lucia Muntean a pus bazele unui proiect numit “Educaţia fără frontiere”. Acest proiect prevede ca dascălii să poarticipe la schimbrui de experienţă în diferite ţări pentur a vedea cum se desfăşoară procesul didactic. Anul acesta mai multe cadre didactice din judeţ vor pleca în Grecia.
“În anul 2010 am iniţiat proiectul Educaţia fără frontiere iar în mobilităţile acestui proiect am avut prima vizită într-o ţară a Uniunii Europene în Italia pentru că educatoarele să vadă cum se pune problema în învăţământul preşcolar şi educaţia timpurie în alte state lae Uniunii. Acum municipalitatea din Dion Olimpus din Grecian e-a trimis invitaţia să vedem şi activităţile specifice greceşti din cadrul educaţiei timpurii. Ne-au făcut o ofertă foarte frumoasă drept pentru care în dată de 11 iunie vom pleca un număr de 30 de educatoare din judeţ pentru că noi Grădiniţă PP3 din Petroşani suntem iniţiatoarele dar alături de noi vor veni şi alte cadre didactice din judeţul Hunedoara şi Bucureşti şi judeţul Alba. Între 11 şi 18 iunie vom fi acolo şi vom avea secţiuni de formare sin e vom întâlni cu formatorii greci. Vom face schimburi de experienţă privind abordarea educaţiei timpurii la noi şi la ei. Sperăm că Inspectoratul Şcolar ne va acorda această posibilitate având în vedere că vizita va avea loc în ultima săptămână de şcoală”, a declarat Lucia Muntean, director grădiniţe.
Fiecare vizită într-o grădiniţă dintr-o ţară străină aduce noutăţi. În Italia fiecare grădiniţă îşi alege un program din curricula naţională, iar acel program este dezvoltat.
“În Italia am fost într-o zonă foarte bogată unde majoritatea grădiniţelor erau private dar am fost şi la grădiniţe de stat. Au şi ele ca şi noi un curriculum naţional însă este abordat foarte creative. Fiecare grădiniţă îşi allege din acel curriculum ceea ce îşi doreşte să facă. O grădiniţă îşi allege că în acest an să se ocupe de ecologie şi atunci ei au atelierele lor de lucru. Copiii cultivă ierburi aromatice în ateliere unde le taie şi le usucă. În alt atelier le pun în punguţe după care le oferă altor grădiniţe pentru ca să folosească ierburile lor aromatice la spaghete. A fost o experienţă care ne-a ajutat foarte mult. În afară de faptul că am făcut o formare internaţională de foarte bună calitate am reuşit să vedem cum poţi obţine rezultate extraordinare când creativitatea cadrului didactic este lăsat liber”, a mai spus sursa citată.
Educatoarele din judeţ se vor afla în Grecia în perioada 11-18 iunie.
Monika BACIU