Elvețienii de la Vitol scot leii românești din țară prin portul Constanța sau pe la granițele cu Rusia. Complexul Energetic Hunedoara și CET Iași au un numitor comun. Vitol, este compania care furnizează huilă energetică atât la Complexul Energetic Hunedoara cât și la CET Iași. În urmă cu vreo două luni, Consiliul de Administrație al CEH a aprobat importul de cărbune. Firma câștigătoare: Vitol. Cărbunele este adus din Africa, via portul Constanța.
“Avem contractată o cantitate de 60 de mii de tone de cărbune, contract care se derulează deja și au început să ajungă la Mintia primele garnituri de tren cu acest cărbune cumpărat de la firma Vitol, e adus din Africa de Sud, prin intermediul portului Constanța. E cărbune bun calitativ, am făcut și niște experimente de ardere cu acest cărbune. Nu e același cărbune de acum 3-4 ani de zile și randamentul este foarte bun”, a declarat în urmă cu câteva săptămâni, Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Achiziția ce urmează a fi efectuată, “în funcție de necesități” vine în contextul în care la sfârșitul acestui an Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului îșI încetează producția. Între timp, CA-ul de la CEH a mai aprobat un import de cărbune.
Potrivit surselor noastre, huila arsă în cetralele de la Iași provine din Ucraina, pe filiera Vitol.
CET Iași, în faliment
CET Iași se află în procedură de faliment si nu mai desfasoara activitate conform obiectului de activitate autorizat, iar singurele activitati ale acesteia sunt cele specifice lichidarii. Presa locală din Iași scria că Centrala Electrică de Termoficare a importat cărbune de la Vitol de ordinul milioanelor de euro.
În anul 2009, CET Iași a cumpărat cărbune energetic din Africa de Sud. Pentru a plăti cărbunele, municipalitatea de la Iași a contractat un credit de 10 milioane de euro.
Cum s-au îmbogățit firmele?
Atât Complexul Energetic Hunedoara cât și CET Iași sunt in situații dificile. CET Iași este în procedură de faliment, iar CEH își așteaptă insolvența. În tot acest timp, firmele private storc bani grei de pe spatele celor două socitetăți. Vitol este firma care furnizează huila energetică și la Iași și la Hunedoara, asta în condițiile în care Valea Jiului stă pe un munte de cărbune.
“Noi atunci, eram Republica Socialită România, eram în CAER șI era libera circulațIe a mărfurilor în interiorul CAER-ului, aduceau huila direct din Ucraina, de la Donețk”, spun sursele noastre.
Monika BACIU