Familii despărțite de distanță. Lipsa locurilor de muncă se resimte acut în Valea Jiului. Pentru că nu au din ce să le ofere copiilor un trai decent mulţi părinţi aleg să plece la muncă peste hotare. Câştigul cere sacrificii, iar zeci de familii sunt despărţite.
Căutarea unui trai mai bun, pentru copii, dar departe de aceştia lasă goluri adânci în evoluţia celor mici. Lipsa locurilor de muncă din Valea Jiului se resimte acut, iar sute de părinţi şi-au lăsat copiii în grija rudelor pentru a pleca la muncă în străinătate. Părinţii care pleacă în străinătate trebuie să anunţe autorităţile în grija cui îşi lasă copiii minori. În cazul în care ambii adulţi pleacă aceştia trebuie să notifice şi instanţele de judecată pentru a stabili în grija cui vor rămâne minorii.
“În luna octombrie,după ce încep școlile, avem obligativitatea să cerem școlilor această situație (cu copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate –n.r.). Vara mergem în teren și luăm toate adresele pe care ni le comunică școlile. Legea prevede ca în momentul în care părinții pleacă în străinătate au obligativitatea să vină, să notifice autorității tutelare. Se face delegarea autorității părintești prin hotărârea instanței de judecată, pe o perioadă de 12 luni la familia extinsă, până la rude de gradul IV. Părinții spunând unde vor să lase copiii, de regulă bunicii stau cu ei, se ajunge în instanță, se emite hotărârea instanței.
Părinții ar avea obligația să vină iară, dacă perioada se prelungește, și se merge, din nou în instanță, să se facă delegarea autorității părintești. Noi avem obligativitatea să monitorizăm la 3 luni aceste cazuri. La anumite cazuri suntem la a patra delegare a autorității părintești și există un inspector care ține legătura cu familia, cu școala. Am avut cazuri în care rezultatele școlare au scăzut”, a declarat Cristina Mraz, director executiv DLAS Petroșani.
Situația este mult mai îngrijorătoare. Nu toți părinții care pleacă în străinătate anunță autoritățile.
“Părinții nu vin întotdeauna să notifice. Din situația existentă, am fost la un număr de 340 de familii unde s-au făcut anchete. La ora actuală, avem un număr de 21 de delegări și am făcut informări pentru delegări unui număr de 50 de persoane, ca în momentul în care vin părinții din străinătate, să se poată adresa instanței. Au fost situații în care au venit să ne întrebe cu ce îi ajută statul atât timp cât ei vin să ne notifice. Au spus că nu au nimic de câștigat pentru că oricum își lasă copiii la bunici, țin legătura cu copiii și atunci au spus că nu au de ce să vină la noi. Este adevărat pentru că în afară de a merge și de a face o mică consiliere, altceva nu putem face pentru ei”, a mai spus sursa citată.
Familii destrămate
În multe dintre cazuri distanța dintre soți se mărește și pe plan sentimental, astfel că multe cupluri ajung la divorț.
“Avem cazuri în care părinții și-au luat copiii cu ei după o perioadă de timp, cei care au o situație financiară mai bună și în străinătate. Avem și foarte multe cazuri în care familiile se despart. 20% din cazurile de divorț provin din aceste familii unde unul sau ambii soți sunt plecați în străinătate unde relația de cuplu nu amai fost cea normală și s-a ajuns la divorț”, a mai precizat Cristina Mraz.
În situațiile în care există copii minori, inspectorii Direcției de Asistență Socială trebuie să realizeze anchete.
“Acolo unde sunt copii minori și s-a ajuns la divorț trebuie să facem ancheta socială și să propunem stabilirea domiciliului minorului, rămâne ca instanța să stabilească domiciliul minorului și delegarea și exercitarea autorității părintești. În general, domiciliul este la unul dintre părinți, iar în majoritatea cazurilor exercitarea autorității părintești este în comun”, a mai explicat directorul DLAS Petroșani.
În Valea Jiului numărul persoanelor plecate la muncă în străinătate este mult mai mare. Există cazuri în care ambii părinţi au luat calea străinătăţii şi şi-au lăsat copiii în grija rudelor, însă nu au anunţat autorităţile. Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să lucreze în altă ţară reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă. Ei au nevoie de suport specializat emoţional şi educaţional.