.Index Actualitate

Grupurile de interese roiesc în jurul CEH

Judecătorul din cauza căruia a fost anulată insolvența Complexului Energetic Hunedoara decide soarta CEH. Instanța a respins cererea de recuzare a judecătorului Ioan Drăgan.

Riscul ca CEH să intre direct în faliment creşte. Grupurile de interese din jurul Complexului Energetic Hunedoara aruncă societatea în prăpastie. Instanţa de la Tribunalul Hunedoara a amânat cererea deschiderea insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara. Gerom Internaţional a depus o solicitare pentru amânarea termenului de judecată având în vedere că aceasta solicită strămutarea dosarului, iar una dintre firmele de pază cu care Complexul Energetic Hunedoara a avut contract, respectiv Armoir Security a depus o cerere privind recuzarea completului de judecată. Dosarul insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara a ajuns la acelaşi judecător care a greşit în primă fază. Adică dosarul insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara a ajuns tot la judecătorul Ioan Drăgan.

 

“A fost fixat un nou termen de judecată pentru data de 23 iunie 2016. A fost depusă o cerere de recuzare a judecătorului Ioan Drăgan, însă aceasta a fost repsinsă pe lipsa legitimității procesuale. Gerom Internațional a depus o cerere de amânare în vederea soluționării cererii de strămutare a procesului. Această cerere de strămutare este înregistratră pe rolul Curții de Apel Alba Iulia”, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

 

La Curtea de Apel Alba Iulia se judecă cererea de strămutare săptămâna viitoare.

 

“Avem înregistrat un dosar, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 16 iunie”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.

 

“În insolvenţă avem o protecţie legală ca să putem să funcţionăm. CEH intrase într-o formă neplăcută prin denunţarea CCM, dar şi-a consolidat un drum pe care putea să supravieţuiască”,   declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

 

Energeticienii susţin că închiderea unităţilor miniere ar trebui să respecte Legea Minelor, iar în insolvenţă acest lucru nu este posibil.

 

“O mină nu se închide când vrea cineva. Când o mină nu se mai poate susţine economic financiar, va trebui inclusă pe un program de închidere, cu o protecţie socială a angajaţilor şi închisă aşa cum scrie la carte. Altfel produce efecte dezastruoase asupra mediului şi asupra populaţiei. Noi încălcăm, din nou legea minelor. Nu se aplică concordatul preventiv. O lasă la voia creditorilor, intrăm în insolvenţă, poate în faliment, vine creditorul îşi valorifică activele de la mină şi o lasă aşa. S-au încălcat legile româneşti, legile europene, s-a încălcat o ordonanţă de urgenţă, s-a încălcat decizia Comisiei Europene privind separarea activităţii de minerit de cea de energie, s-a încălcat hotărârea AGA privind divizarea societăţii. Era o şansă să supravieţuiască ambele entităţi dacă se respectau aceste prevederi. Nu ştiu cine nu a vrut”,  a declarat Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Electrocentrale Paroşeni.

 

De cealaltă parte, conducerea Complexului Energetic Hunedoara susţine că planul de închidere a unităţilor miniere se poate realiza şi în starea de insolvenţă.

 

“Dacă vorbim despre legea minelor, nu cred că poate influenţa în niciun fel hotărârea judecătorului. Din motivarea sentinţei de la Alba Iulia a fost un viciu de procedură. Nu cred că prevederile legii minelor au vreo influenţă aici. Obligaţia este să respectăm prevederile legii minelor, iar niciodată nu a nici intenţia şi nici posibilitatea de a ocoli această prevedere legală”,  a declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.

 

Agonia Complexului Energetic Hunedoara se mai prelungeşte încă o săptămână, cel puţin. Astfel, creşte riscul ca societatea să intre în faliment.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.