Încă o dată. Municipalitatea de la Petroșani caută constructor pentru un proiect de peste 6 milioane de lei. De două ori a mai fost scos la licitație contractul pentru reabilitarea termică a unor imobile de pe raza localității, însă niciun constructor nu s-a prezentat la licitație.
Edilii au scos la licitație contractul de “Execuție lucrări – proiectare (inclusiv verificarea tehnică a proiectelor) și execuție în cadrul proiectului “Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Petroșani””. 6.613.626 lei fără TVA este valoarea contractului.
“Se execută lucrări de reabilitare la 5 blocuri de locuințe respectiv: Bl. 120 str. 1 Decembrie 1918, Bl. 122 str. Decembrie 1918, Bl. 22 str. Aviatorilor, Bl. 7 str. Avram Iancu și Bl. 4 str. General Dragalina în vederea creșterii eficienței energetice a acestora și a scăderii consumului de energie, inclusiv realizarea documentațiilor tehnice pentru obiectivele de investiții. Prin achiziționarea contractului/contractelor de lucrări se are în vedere proiectarea, inclusiv verificarea tehnică a proiectelor și execuția lucrărilor, pe loturi, astfel: Lotul 1: Bloc 120 str. 1 Decembrie 1918; Lotul 2: Bloc 122 str. 1 Decembrie 1918; Lotul 3: Bloc 22 str. Aviatorilor; Lotul 4: Bloc 7 str. Avram Iancu; Lotul 5: Bloc 4 str. General Dragalina”, arată documentația.
Blocurile care fac obiectul prezentului proiect sunt situate în Municipiul Petroșani pe străzile 1 Decembrie 1918, Aviatorilor, Avram Iancu, General Dragalina și au un nivel de înălțime P+8 și P+10. Scopul implementării acestui proiect este acela de creștere a eficienței energetice în 5 blocuri de locuințe cu nivele de înălțime P+8 și P+10, situate pe străzile: 1 Decembrie 1918 – blocul 120; 1 Decembrie 1918 – blocul 122; Aviatorilor – blocul 22, Avram Iancu – blocul 7 și General Dragalina – blocul 4. Pe termen lung, acest proiect va contribui la gestionarea inteligentă a energiei și tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon în municipiul Petroșani.
Pentru îndeplinirea scopului proiectului sunt prevăzute lucrări la fiecare bloc, după caz, cum ar fi: reparații tencuieli degradate de pe fațade, desfacere placaje, termoizolare pereți exteriori, termoizolare planșeu peste ultimul nivel și/sau peste subsol, înlocuire la nivel de apartamente a tâmplăriei din lemn cu tâmplărie eficientă energetic, închidere balcoane la nivel de apartamente cu tâmplărie eficientă energetic, refacere finisaje interioare, înlocuire jgheaburi și burlane, demontare și montare instalații și echipamente montate aparent pe fațada/terasa blocurilor, reparații acoperiș, înlocuire corpuri de iluminat și circuite electrice în spațiile comune – scări, subsol, crearea de facilități pentru persoane cu dizabilități, înlocuire instalații de colectare ape menajere din subsol, înlocuire/procurare și montare lift.
Sunt trei loturi de lucrări pentru care Primăria Petroșani licitează proiectele de execuție, dar cel puțin pentru o parte din ele este a treia încercare de atribuire a lucrărilor.
”Nu vin constructorii pentru că prețurile sunt prea mici. Prețurile la materiale au crescut cu cel puțin 20% de acum 4 – 5 ani de când au fost făcute studiile de fezabilitate. S-a întârziat foarte mult la București cu consultanța. Doi ani au stat în așteptare aceste proiecte și acum nu vine niciun constructor, pentru că sumele sunt prea mici”, a explicat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Finanțarea pentru aceste lucrări vine din fonduri europene, dar nu există riscul să se piardă banii. Mai mult, sumele ar putea crește, după ce lucrările sunt licitate fără rezultat timp de trei ori, conform procedurii.