Încă o platformă pentru deșeurile de la Lupeni. O nouă plaformă pentru depozitarea gunoiului menajer a fost amenajată la Lupeni. Primăria a luat măsura de a realiza o astfel de platformă după solicitarea cetățenilor. Noua platformă este destinată depozitării gunoiului menajer.
”În urma sesizărilor primite de la cetățeni, în vederea menținerii curățeniei, Primăria Municipiului Lupeni a decis construirea unei platforme pentru depunerea gunoiului menajer pe strada Tineretului, în zona blocului D1”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Neselectarea deșeurilor menajere costă. Administrațiile locale din Valea Jiului scot sume importante de bani din bugetele locale pentru deșeurile colectate de pe raza localităților. La Lupeni, edilii încearcă să îi determine pe cetățeni să colecteze selectiv tocmai pentru a reduce cheltuielile.
“Am făcut 5 puncte mari de colectare a gunoiului nemenajer. Acolo pot duce deșeurile provenite din construcții sau mobilier. Obiectele mari, precum canapeaua, frigiderul, nu au ce să caute în gunoiul menajer al omului. Avem un tarif mare pentru cetățean pentru că, momentan, nu putem să selectăm acest gunoi. Toate gunoaiele ajung pe o bandă de selectare, dar canapeaua, molozul, iarba, geamurile nu pot să intre în această categorie de selecție și atunci prețul crește. Noi, pentru a duce o tonă de gunoi la Bârcea ne costă 110 lei. Doar ca să o lăsăm acolo. Dacă mai adăugăm transportul, muncitorii, TVA-ul și alte contribuții iasă un preț foarte mare al gunoiului. Dacă am reuși ca în aceste pubele, pe care le-am amenajat, să atuncăm doar ceea ce nu mâncăm am reuși să reducem prețul la jumătate. Dacă cantitatea totală am reuși să o reducem, am plăti mult mai puțin. Avem undeva la 500-700 de gunoi/lună. E o sumă mare. Dacă nu avem 35% selecția la gunoi, vom lua penalități în fiecare an de zile”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Edilii susțin că ar trebui redusă cantitatea de deșeuri până la 350 de tone/lună.
“Încercăm să îi educăm pe cetățeni să selecteze gunoiul, să nu mai arunce hainele laolaltă cu mâncarea. Va trebui să ajungem la 300-350 de tone de gunoi menajer pe lună și atunci lucrurile ar fi mult mai simple și pentru cetățean că ar avea mult mai puțin de plătit”, a mai spus sursa citată.
Lupeniul este primul oras, care amenajeazã astfel de rampe special pentru deseurile din locuinte, tocmai pentru a diminua astfel costurile cu gunoiul pe care îl duc la deponeul de la Bârcea Mare si care costã mult, dacã nu este sortat corespunzãtor.
Monika BACIU