.Index Actualitate

Îngerii subteranului morți în batalionul disciplinar

Neregulile rămân ascunse în fundul pământului

Îngerii subteranului au pierit în batalionul disciplinar. Lumina, pentru care își riscau viața, s-a stins pentru Iuliu Lucian Codlean şi Suciu Ioan Florin. Urme de sânge poartă cărbunele din Valea Jiului.

Doi mineri au murit. Sunt numiți, acum de colegi “îngeri ai subteranului”. Abatajul în care s-a produs accidental este cunoscut sub numele de “batalion disciplinar”. Galeria în care s-a produs accidentul de la mina Lupeni este caracterizată de cunoscători ca fiind un “batalion disciplinar”. Minerii de la Lupeni spun că nimeni nu îșI dorea să ajungă în acel loc, descriindu-l ca fiind iadul, la propriu.

“Este cel mai greu loc de muncă. Acea galerie este un batalion disciplinar. Nimeni nu vroia să ajungă acolo…”, a spus printre lacrimi, unul dintre minerii care joi își aștepta cu sufletul la gură colegii.

“Ce condiţii… cred că nici cei mai sclavi din lumea asta nu lucrează cum lucrează minerii, nu le mai dă nimic. Toată lumea le zice: “mergeți și descurcați-vă!”. Noi suntem groapa de gunoi a Europei. A venit copilul acasă și a zis să îi dau o sapă că nu are cu ce lucra. E posibil așa ceva? Se știa că ceva nu e în regulă cu abatajul. Au niște condiții…plouă pe ei, își duce o sacoșă în spate ca să aibă haine de schimb să se poată schimba să nu se îmbolnăvească”, spunea, joi, tatăl unui miner de la Lupeni.

„Ei pleacă de acasă, îşi pupă copiii şi nu ştiu dacă se mai întorc. Pentru cine şi pentru ce. Vă daţi seama că nu sunt condiţii uşoare. Numai eu ştiu ce lucrează. Pentru salarii de mizerie îşi riscă viaţa. Se știa de probleme. Știau toți. E impiosibil să nu știe, pentru că la fiecare schimb se dă raportul. Soțul meu nu venea acasă să spună ce probleme au, de ce? Ca să mă îngrijoreze, să stau cu frica în spate? Ei (oficialii CEH) știu? Au intrat în subteran? Soțul meu are doi metri. Intră pe galerii, m-aș bucura să vedeți cum arată genunchii lui. Pe ei (oficialii CEH) nu îi interesează. Mai are patru ani până ar face 20 de ani ca saă poată să iasă la pensie, ani pe care nu îi va mai apuca. Un om care a lucrat 16 ani în abataj, credeți că mai poate să lucreze în altă parte?”, spunea o soție de miner.

Tragedia care a marcat, din nou, Valea Jiului îi revoltă pe mineri. Însă aceștia se tem să vorbească. Le e frică de repercursiuni. Într-un glas strigau cu toții, joi, că există multe nereguli. Individual, le e frică să spună lucrurilor pe nume.

“Vinovații principali sunt cei care i-au obligat să dea cărbune de acolo chiar cu prețul vieții, șțiind că abatajul este într-o stare dezastruoasă”,  spunea un alt miner care cunoștea zona.

Rudele minerilor spun că au fost trase semnale de alarmă cu privire la starea în care se află unitățile miniere. În zadar. Nimeni nu a făcut nimic.

Sindicaliștii spun că au semnalat problema de nenumărate ori.

„Și noi am anunţat conducerea că stâlpii sunt proşti, însă ştim cu toţii că avem o singură firmă care produce stâlpi şi care îi produce de proastă calitate. I-am sesizat ministrului, fiind companie de stat, să-i luăm din altă ţară, pe vremuri se cumpărau din Polonia şi acei stâlpi dădeau o siguranţă mult mai mare”, a declarat Darius Câmpean, președintele sindicatului Muntele.

De cealaltă parte, directorul general al CEH, Viorel Stancu spune că la abatajul pus în funcțiune acum câteva zile, nu erau deficiențe majore.

„Stâlpii sunt vechi, noi continuăm periodic repararea lor, dar pe măsură ce îmbătrînesc, şi reparaţiile trebuie îndesite. E greu de scos din subteran, reparat, iar adus la suprafaţă. E foarte dificil, sunt foarte grei, au peste 100 de kilograme, trebuie să-i ducă doi oameni. Acest abataj a fost pus în funcţiune acum câteva zile, deci nu erau deficienţe majore”, a declarat Viorel Stancu, directorul Complexului Energetic Hunedoara.

La aflarea veștii că doi dintre colegii lor s-au stins, minerii, cu solidaritatea specifică ortacilor, i-au numit pe cei doi, “îngeri ai subteranului”.

“An de an, ne punem aceeași întrebare. Pana când domnilor guvernanți, pana când? Păcat de aceste suflete care pleacă de langa noi, de acești îngeri ai subteranului”, spune un alt bărbat. 

În tot acest timp au fost deschise trei anchete. Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani a deschis un dosar penal in-rem. În același timp ITM și CEH fac propriile anchete. Mina Lupeni a fost inagurată în anii 1930. în decursul anilor, 220 mina a devenit mormânt pentru 220 de mineri. Acum la Lupeni mai lucrează 1.100 de angajaţi, iar producţia medie este de 2.000 de tone de minereu pe zi. Iuliu Lucian Codlean şi Suciu Ioan Florin sunt cei doi mineri care și-au pierdut viața în accidentul de la mina Lupeni. aceștia au lăsat în urmă două văduve și patru copii, care vor crește fără tată.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.