INSEMEX: “Studiul era bine făcut și bine întocmit”. Experții de la INSMEX Petroșani susțin că studiul comandat de Complexul Energetic Hunedoara este complet și acesta răspunde tuturor întrebărilor Comisiei Europene. Reacția oficialilor de la cel mai de renume institute de cercetare din țară vine în urma declarațiilor secretarului de stat în Ministerul Energiei, care a afirmat că documentul are anumite lacune.
“La momentul la care Comisia Europeană a solicitat niște lămuriri, studiul nici măcat nu era finalizat, era în termenul de predare, nici măcar nu ajunsese la Compania (Complexul Energetic Hunedoara – n.r.). Ei ne-au întrebat aspecte care sunt cuprinse în studiu, nu ne-au întrebat pe noi, ci au cerut CEH-ului. Toate aspectele sunt prevăzute în acest studiu și o să facem, din nou, o sinteză a lor. Studiul era bine făcut șI bine întocmit”, a declarat Artur Găman, directorul general al INSEMEX Petroșani.
Raportul întocmit de INSEMEX Petroșani în ceea ce privește prelungirea activității cu producție a minelor Lupeni și Lonea trebuie îmbunătățit. Potrivit oficialilor din Ministerul Energiei documentul omite o serie de aspecte importante care trebuie prezentate Comisiei Europene, astfel că au fost solicitate completări.
“A ajuns o variantă care nu este completă și am cerut refacerea lui. Documentul nu răspunde cerințelor Comisiei Europene. Am discutat cu Compania (Complexul Energetic Hunedoara-n.r.) și compania cere INSEMEX completări”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Artur Găman, directorul general al INSEMEX susține că pentru lămuriri suplimentare se va realiza o sinteză. În fapt, toate aspectele, potrivit celor de la INSEMEX, sunt prezentate în studiul comandat de Complexul Energetic Hunedoara. De altfel, documentul arată faptul că “la încetarea activității de producție rezervele deschise trebuie să fie epuizate”. În plus, documentul scoate în evidență faptul că închiderea minelor Lupeni și Lonea fără epuizarea rezervelor de cărbune din capacitățile deschise poate constitui un real pericol, dat fiind faptul că la “EM Lupeni, a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria de „cărbuni cu risc ridicat de autoaprindere”, iar la perimetrul “EM Lonea a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria “cărbunilor auto inflamabili cu tendință pronunțată la autoaprindere”.
Monika BACIU