Trei dintre cele şase luni pentru întocmirea planului de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara s-au scurs, iar data limită pentru prezentarea acestui plan este data de 22 octombrie 2015. ce se va întâmpla după această dată nu ştie nimeni, însă toţi îşi pun speranţele în consultantul care va realiza planul de reorganizare. Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, la Petroşani că lucrurile se pot complica în defavoarea societăţii energetice dacă instanţa va admitere vreo solicitare de intrare în insolvenţă.
“E ce se va întâmpla până în 22 octombrie, pentru planul de reorganizare are termen de final 22 octombrie, şase luni de când s-a aprobat ajutorul. Există un număr considerabil de cereri de insolvenţă, s-ar putea ca în septembrie una dintre ele să treacă şi lucrurile se vor complica radical. Sunt convins că se vor găsi soluţii pentru a rezolva această problemă, insolvenţa să nu se producă”, a declarat ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop.
Comisia Europeană a aprobat, În dta de 22 aprilie anul curent, un ajutor de 38 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Anunţul oficial a fost deja făcut.
Comisia a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 38 milioane de euro (167 de milioane de lei) care urmează să fie acordat de Guvernul României Complexului Energetic Hunedoara este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat că ajutorul a fost limitat la suma necesară pentru a-i permite Complexului Energetic Hunedoara să îşi desfăşoare în continuare activităţile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele şase luni.
Astfel, aşa cum a promis, Guvernul va acorda complexului energetic împrumuturi pe termen scurt, care să îi permită să îşi plătească creditorii şi să îşi menţină activităţile de exploatare până când va fi în măsură să prezinte un plan de restructurare. La sfârşitul celor şase luni, producătorul de cărbune şi electricitate va rambursa ajutorul sau România va notifica un plan de restructurare, care va stabili măsurile de asigurare a viabilităţii pe termen lung a companiei. Nu mai puţin de opt firme au solicitat insolvenţa mamutului energetic hunedorean. Firmele care au intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara sunt Romlink Invest, Instal Comimpex 2006, Arteca Jilava, Boştină şi Asociaţii, Delta Plus Trading, Meridian Electro Construct, Brenntag şi Ureserv SA CU SEDIU ALES LUWICZ CRÎNGUREANU & PARTNERS ,CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI.
Monika BACIU