.Index Actualitate

Investiții pentru continuarea activității miniere. Din ce bani?

Mineritul ar putea continua în Valea Jiului și după anul 2018. Asta în condițiile în care CEH nu intră în faliment și se pun lacătele pe societate. Ministerul vorbește de investiții la Complexul Energetic Hunedoara, însă nu vorbește și de sursa de finanțare. De unde ar putea proveni banii. Existp însă două scenarii. Unul în care activitatea minieră continuă până în anul 2018 și altul în care mineritul există și după această dată, dar cu investiții.

“În perioada 2013 – 2015 activitatea minieră s-a caracterizat printr-un regres al producţiei şi o fluctuaţie a cheltuielilor de exploatare în sensul că, dacă în anul 2014 acestea au crescut faţă de anul anterior, în anul 2015 au scăzut datorită implementării unor măsuri de reducere a acestora, dar şi din cauza restrângerii achiziţiilor de bunuri şi servicii necesare până la limita asigurării desfăşurării activităţii în condiţii de siguranţă a locurilor de muncă şi a personalului din subteran”, arată un raport al ministerului.

Două scenarii au fost identificate. Unul în care activitatea minieră se oprește în anul 2018 și un alt scenariu, în care activitatea extractivă continuă.

“Pornind de la situaţia tehnică şi economică a exploatărilor miniere din cadrul CEH, s-au analizat două scenarii de continuare a activităţii pe termen mediu şi lung, astfel. Continuarea activităţii până în anul 2018, în structura actuală, luând în considerare resursele financiare şi umane de la nivelul anului 2016. Continuarea activităţii în actuala structură, pe termen mediu, luând în calcul proiectele de dezvoltare ale celor 4 sucursale miniere, în baza studiilor de fezabilitate întocmite în anul 2015. Din analiza programelor de dezvoltare se observă că durata de implementare este de aproximativ 9 ani, cu costuri diferite de investiţii”,  mai arată documentul ministerului.

Numai că ministerul nu spune de unde ar putea proveni banii de investiții. De la CEH în mod sigur nu, asta pentru că societatea nu are resursele financiare necesare pentru a realiza investiții în minerit.

“În urma analizei unităţilor miniere după indicatorii: rezerva industrială, grad de asigurare cu rezerve deschise, producţie actuală valorificată şi sustenabilitatea acesteia, calitatea producţiei – puterea calorifică, cost  unitar realizat şi realizabil,  total personal existent, productivitate fizică (Gcal /pers. an), grad de mecanizare al producţiei existent şi de perspectivă, se constată că două unităţi miniere, Livezeni şi Vulcan, pot obţine preţuri competitive de valorificare a cărbunelui, în condiţiile alocării unor sume minime pentru investiţii”,  mai arată raportul.

Investiţiile din minerit, neoportune

Ministerul Energiei a avizat, anul trecut, nefavorabil studiile de fezabilitate pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie de la CEH. Lipsa investiţilor din sectorul minier este resimţită acut de cei care intră zilnic în subteran pentru a scoate cărbune. Lipsurile în minele din Valea Jiului sunt mari şi cunoscute de ani de zile. Investiţiile au rămas la stadiul de intenţie şi cam atât.

“Luând în considerare condiţiile de la fiecare exploatare minieră, condiţii care trebuiau integrate în activitatea de bază a Complexului Energetic Hunedoara, respectiv producerea de energie electrică, având ca deziderat în viitorul apropiat creşterea semnificativă a producţiei de huilă, coroborată cu scăderea costului pe Gcal produsă, se impunea actualizarea studiilor de fezabilitate care stau la baza Proiectelor tehnice în baza cărora se desfăşoară activitatea de extracţie a cărbunelui la sucursalele miniere”,  arătau anul trecut cei de la CEH.

Necesitatea actualizării acestor studii se datorează condiţiilor de exploatare care de-a lungul anilor s-au modificat, respectiv reţeaua de lucrări miniere s-a restrâns, adâncimea de exploatare a crescut, metodele de exploatare s-au schimbat. La fel s-a schimbat structura organizatorică şi s-a diminuat numărul de personal.

“Prin actualizarea studiilor de fezabilitate se are în vedere stabilirea indicatorilor tehnico-economici, care prin aprobare constituie fundamentarea lucrărilor de investiţii privind dezvoltarea capacităţilor de producţie aferente celor 4 exploatări miniere”, mai spuneau anul trecut reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara.

S-au realizat studii de fezabilitate pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie de la EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan şi EM Lupeni, însă ministerul de resort a considerat neoportună avizarea acestora.

“Studiile de fezabilitate au fost avizate în CTE-ul fiecărei sucursale, în CTE-ul Direcţiei Miniere şi C.T.E.-ul Complexului Energetic Hunedoara, urmând a fi avizate în C.T.E. – ul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, respectiv Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi ulterior aprobate în C.A.-ul Complexului Energetic Hunedoara. La acest moment există un răspuns al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri în sensul că „documentaţiile aferente studiilor de fezabilitate sunt întocmite ce respectarea prevederilor legale în vigoare, avizarea fiind neoportună în raport cu situaţia economico-financiară a C.E.H. Hunedoara””,  se mai arată în răspunsul CEH.

Lipsa investiţilor din sectorul minier este resimţită acut de cei care intră zilnic în subteran pentru a scoate cărbune.  Lipsurile în minele din Valea Jiului sunt mari şi cunoscute de ani de zile. Investiţiile au rămas la stadiul de intenţie şi cam atât.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.