CEH a importat praf de cărbune amestecat cu pământ, iar, culmea, probele nu mai există. “Martorul” cărbunelui achiziţionat de Complexul Energetic Hunedoara a dispărut. Societatea are obligaţia de a păstra probe ale cărbunelui achiziţionat, astfel încât să se poată dovedi calitatea acestuia. Suspect este faptul că deşi în ultimii ani, CEH a achiziţionat sute de mii de tone de cărbune, martorul, adică proba a dispărut fără urmă.
“De asemenea, referitor la calitatea cărbunelui entitatea auditată arată că pentru toate contractele de vânzare-cumpârare cărbune derulate în decursul ultimilor ani, documentele legate de recepţia calitativă şi cantitativă se păstrează arhivate şi pot fi verificate. Auditorii publici externi nu contestă în actul de control şi nici în nota întocmită privitor la obiecţiunile formulate nici modul de calcul al consumului efectiv şi nici existenţa documentelor de recepţie calitativă şi cantitativă a cărbunelui, afirmând doar că “ nu mai există probe martor “(cărbune păstrat) care să confirme calitatea cărbunelui”, arată fostul administrator judiciar al CEH.
Astfel, societatea a fost prejudiciată, fapt relevat şi de un raport al Corpului de Control al premierului.
“În această situaţie neexistând nici o certitudine privitoare la nerealitatea cantităţii sau calităţii cărbunelui recepţionat nu se poate susţine afirmaţia că toată cantitatea de cărbune înregistrată pe costurile de producţie care depăşeşte cantitatea rezultată în urma unor calcule bazate pe consumurile specifice după data retehnologizării este un prejudiciu pentru entitatea verificată”, se mai arată în raport.
Pe urmele importului
În doi ani de zile, Termocentrala Mintia a făcut importuri de sute de mii de tone de cărbune, încălcând FLAGRANT legislaţia şi prevederile consiliului de administraţie. Altă dată, conducătorii termocentralei s-au folosit de legislaţie pentru a face jocurile murdare, dar nu de praful cărbunelui, ci de interesul propriului buzunar. În doi ani importurile de cărbune cu firme din străinătate care, culmea, au acţionari români, au prejudiciat bugetul societăţii cu ZECI DE MILIOANE DE EURO.
Primul import datează din anul 2011, înainte de a se înfiinţa Complexul Energetic Hunedoara. La acel moment, directorul general al Termocentralei Mintia s-a folosit de anumite prevederi legislative pentru a importa cărbune în valoare de 10 milioane de euro de la societăţi din Ungaria şi Germania.
Corpul de control al primului-ministru a identificat o suită de nereguli care s-au derulat în ograda Termocentralei Mintia. Primul import a avut loc în anul 2011 la o valoare de aproape 10 MILIOANE DE EURODispoziţiile legale din domeniul achiziţiilor publice nu sunt incidente contractelor care au ca obiect cumpărarea de combustibili destinaţi producţiei de energie. La nivelul societăţilor Electrocentrale Deva şi Complexul Energetic Hunedoara această activitate a fost reglementată prin hotărâri emise de consiliile de administraţie. Începând cu data de 23.04.2008, competenţa de aprobare a achiziţiilor de cărbune energetic a fost stabilită în atriobuţiile consiliului de administraţie, iar de la data de 05.05.2011 a fost delegată directorului general competenţa de aprobare a contractelor cu o valoare mai mică de 2.000.000 EUR, respectiv 3.000.000 EUR începând cu data de 15.11.2012. A doua achiziţie de cărbune datează din anul 2011 şi este în cantitate de 220 de mii de tone. Şi de această dată, stocurile termocentralei Mintia asigură trecerea iernii, dar de ce să nu se scurgă banii… în buzunarele unor grupuri care au pus pe butuci economia tacticos.
Din nou, Compania Naţională a Huilei a fost sabotată. Cărbunele achiziţionat din import a fost mai scump decât cel produs în Valea Jiului cu aproape 25 de MILIOANE DE LEI.
“Rezultă că pentru cărbunele energetic achiziţionat din import de la societatea din Elveţia, Societatea Electrocentrale Deva a plătit cu mai mult cu 17,91 RON/Gcal faţă de costul final al cărbunelui livrat de Compania Naţională a Huilei care a fost în sumă de 70,10 RON/Gcal, în perioada noiembrie 2011 – aprilie 2012. Stocul necesar pentru trecerea perioadei de iarnă a fost aprobat prin hotărârea Guvernului nr. 244/2011, potrivit căreia necesitatea achiziţiei de cărbune din import poate fi stabilită doar în situaţia în care se înregistrează un consum maximal de cărbune, iar cantitatea şi calitatea cărbunelui livrat de către Compania Naţională a Huilei nu asigură o funcţionare corespunzătoare. Ca urmare a derulării contractului încheiat cu societatea din Elevţia, stocul înregistrat la Societatea Electrocentrale Deva la sfârşitl lunii martie a fost cu 39.539,09 tone mai mare decât stocul necesar pentru trecerea perioadei de iarnă, prevăzut de dispoziţiile legale. Această împrejurare demonstrează că achiziţia de cărbune din import de la Societatea din Eleveţia nu a fost justificată. Pentru achiziţia efectuată din import de la această societate din Elveţia, Societatea Electrocentrale Deva a înregistrat cheltuieli totale mai mari cu suma de 24.265.201,40 RON, în comparaţie cu situaţia în care cărbunele energetic era livrat de către Compania Naţională a Huilei”, se arată în raportul Corpului de Control al premierului.
În perioada 2011-2013, CEH a importat peste 570.000 tone de cărbune, arată raportul fiscal, iar o tonă de cărbune rusesc a costat 436 lei. În paralel, același tip de cărbune extras din Valea Jiului costa 232 de lei/tonă. Raportul fiscal susține că CEH a importat, de fapt, mii de tone de praf de cărbune.
Monika BACIU