CEH nu a rambursat ajutorul primit în luna mai. 90 de zile avea la dispoziţie Complexul Energetic Hunedoara pentru a rambursa ajutorul de salvare de 40 de milioane de lei pe care l-a primit în luna mai. Termenul de plată a trecut, iar acum compania poate fi executată silit.
“Imprumutul se acordă cu condiţia constituirii unor garanţii prin instituirea de către organul fiscal competent al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale, a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea Societăţii. Garanţiile vor fi instituite pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat prin care să se stabilească valoarea de piaţă a bunurilor asupra cărora se constituie garanţii. Valoarea garanţiilor trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul imprumutului”, se arată în documentele Ministerului Energiei.
În luna mai a acestui an Guvernul a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de 40 de milioane de lei, pe care CEH i-a primit pentru a rambursa un ajutor de stat ilegal de care ar fi beneficiat termocentralele în perioada 2009-2011. Ajutorul de stat considerat ilegal de către Comisia Europeană a fost acordat începând cu anul 2008 societăților Electrocentrale Deva și Termoelectrica. Ajutorul a constat în aceea că producătorul de energie controlat de stat Hidroelectrica a acceptat să cumpere de la Electrocentrale Deva și Termoelectrica energie electrică la prețuri cu 40%-60% mai mari decât prețul mediu al pieței de la acel moment. Contractele bilaterale în baza cărora Hidroelectrica a efectuat aceste achiziții de energie electrică au fost semnate în 2008 și 2009, pe perioade de 10 ani. Contractele au fost reclamate la Comisia Europeană în 2011 de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar la Hidroelectrica, cu 20% din acțiuni, dar grav este că statul roman nici măcar nu a încercat să se apere în faţa forului european. În consecinţă, în data de 20 aprilie 2015, Comisia Europeană a dispus recuperarea ajutorului de stat de către statul român, considerând că acest ajutor de stat a fost acordat illegal, iar banii au fost puşi tot în cârca celor de la CEH, care deja abia îşi mai trăgea sufletul. Practic, Complexul Energetic Hunedoara a fost declarat succesor în drepturi şi obligaţii al societăţii Electrocentrale Deva şi al societăţii P.E.E.T. Termoelectrica S.A. şi pusă la plată.
Pentru Complexul Energetic Hunedoara s-a început şi executarea silită de către statul român pentru neplata datoriilor la bugetul de stat.
Monika BACIU