Guvernul pregăteşte un tun în industria minieră. Statul român vrea să îşi ia mâna de pe unităţile miniere şi să le înstrăineze. După ce ani la rândul unităţile miniere din Valea Jiului au fost închise rând pe rând acum statul pregăteşte, prin noua Lege a Minelor, vânzarea acestora pentru a fi redeschise.Ministerul Economiei vrea să redeschidă minele închise. Noul proiect al Legii Minelor a fost finalizat, iar acesta prevede construirea unui mediu concurenţial corect şi integru în sectorul exploatării resurselor naturale, având un capitol destinat în mod specific asigurării concurenţei loiale în acordarea de contracte sau concesiuni pentru prospectare/exploatarea resurselor naturale naţionale.
“Prin modificarea legii se reglementează şi redeschiderea exploatărilor miniere pentru care a fost emisă o hotărâre a Guvernului privind aprobarea conservării, închiderii şi ecologizării şi monitorizării postînchidere. Prin acest act normativ se creează şi premisele valorificării deşeurilor din industria minieră cantonate sub formă de depozite de halde de steril sau iazuri de decantare care în trecut aveau conţinuturi considerate neprocesabile şi care, la ora actuală prin tehnologiile existente, pot fi procesate/reprocesate. În acest sens un beneficiar important al politicii de redeschidere a minelor cu activitatea în perimetre care iniţial nu mai puteau fi exploatate în condiţii de eficienţă economică şi care acum prin tehnologii disponibile, pot integra în activitatea economică ceea ce în trecut era considerat deşeu/reziduu minier. Această abordare poate elibera statul român de eforturi bugetare majore ţinând cont că ecologizarea perimetrelor miniere în care sunt cantonate astfel de depozite implică valori foarte mari”, se arată într-un document al Ministerului Economiei.
Reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că prin tehnologiile actuale mineritul poate deveni rentabil. Doar că aceeaşi reprezentanţi uită să spună că în cele patru unităţi miniere considerate a fi viabile în Valea Jiului, minerii lucrează cu tehnologii de acum 30 de ani, fără a se face vreo investiţie majoră în retehnologizare.
“În ansambul său, măsura de redeschidere a unor mine cu activiatea sistată prin hotătâri ale Guvernului descarcă parţial sau total statul român de cheltuieli pentru ecologizare cu posibil impact transfrontalier, cheltuieli cu protecţia mediului ce au ca scop final redarea unor mari suprafeţe de teren în circuitul economic şi tot ceea ce înseamnă regenerarea socio-economică a comunităţilor învecinate, reintegrarea peisagistică a zonelor şi refacerea bio-diversităţii”, se mai arată în document.
Guvernul vrea atât beneficii directe cât şi indirecte din punerea în aplicare a noii Legi a Minelor. Cel mai mare beneficiu identificat de lege prevede trecerea obligaţiilor parţiale sau totale la noul concesionar.
“Impactul macroeconomic în redeschiderea minelor cu activitate încetată şi aprobată prin hotărâri ale Guvernului se poate cuantifica prin beneficii directe pentru a se desfăşura activităţi de exploatare minieră investiţiile au valori mari, rentabilitatea activităţii nu este atinsă imediat, lucrările de pregătire în vederea demarării activităţii de exploatare sunt în medie de 1-2 ani, în funcţie de capacitatea financiară şi organizatorică a noului concesionar, taxe, impozite, contribuţii. Beneficii indirecte: reintegrarea în circuitul economic al forţei de muncă disponibile pe plan local, regional şi poate naţional – se recomandă coroborarea şi cu politici de stimulare, dezvoltarea industriei orizontale în jurul activităţii de exploatare, dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea altor segmente ale economiei care pot utiliza materiile prime extrase, obligaţia reabilitării mediului care va trece parţial sau total de la statul român la noul concesionar”, se mai arată în document.
Complexul Energetic Hunedoara, societate deţinută integral de stat, are 7.000 de angajaţi, dintre care 5.100 sunt mineri şi 1.800 de energeticieni. Compania a fost formată prin alipirea a două termocentrale pe huilă, Mintia şi Paroşeni, de fosta Companie Naţională a Huilei. Puterea instalată a celor două termocentrale este de circa 1.200 MW, iar huila este extrasă din cele patru perimetre din Valea Jiului: Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.
În luna mai a acestui an, ministrul Energiei Andrei Gerea a reiterat faptul că sunt mai mulţi investitori interesaţi să preia anumite mine din Valea Jiului.
“Noi la Ministerul Energioei trebuie să venim cu o nouă strategie ţinând cont de interesul manifestat pe zona minieră de anumite companii. Exsită un interes pentru preluarea activităţii miniere din partea unor investitori. Sunt evoluţii în zona aceasta, fie de brichetare, de gazeificare a cărbunelui. Evoluţii există şi pot exista în această zonă”, spunea ministrul Energiei Andrei Gerea în urma şedinţei de Guvern din data de 13 mai 2015.
Monika BACIU