.Index Actualitate

Liderii Sindicatului Muntele rămân la București

Liderii Sindicatului Muntele rămân la București. Acolo va avea loc, luni, o nouă întâlnire cu Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

La solicitarea liderilor de la Sindicatul Muntele, la Ministerul Energiei a avut loc o intalnire cu prim-ministrul caruia i-au fost prezentate cererilor ortacilor din Valea Jiului si i-au cerut sprijinul in rezolvarea acestora.

“Primul Ministru a transmis ca pentru acordarea unui ajutor financiar nu exista cadru legal pana nu v-a fi aprobata Legea Bugetului.In aceste conditii am convenit sa aiba loc inca o intalnire dupa aprobarea Bugetului .
Totodata Primul Ministru ne-a dat asigurari ca luni vor fi aprobate Normele Metodologice de aplicare a OUG care sa permita CEH accesul la Fondul de garantare astfel incat in cel mai scurt timp salariatii sa-si primeasca salariile”, arată Alin Sîn, reprezentantul Sindicatului Muntele.
Liderii Sindicatului Muntele vor ramane in Bucuresti pana luni cand va avea loc o noua intalnire cu Ministrul Energie si pentru a avea garantia ca cele convenite cu privire la Normele de aplicare a respectivei OUG vor fi respectate.

“Sambata la sediul CSN Meridian vor avea loc discutii pentru a stabili modul de actiune in perioada următoare”, a mai subliniat sursa citată.

De cealaltă parte, ministrul Energiei, susține ca se fac demersuri pentru ca drepturile salariale ale angajaților Complexului Energetic Hunedoara să fie plătite.

“Am adoptat deja ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”,arata ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ministrul mai menționează ca este nevoie de soluții pe termen lung.

“Dincolo de soluțiile pe termen scurt, avem nevoie și de un plan pe termen lung. Așa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. Totodată, prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producția pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”, mai arată ministrul de resort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.