Liniște și rugăciune. Liniște și rugăciune – așa sunt așteptați turiștii din Straja care vor să se reculeagă câteva minute în schitul din munte. Preotul schitului din Straja, Dimitrie Ivașco îi așteaptă pe turiști și la rugăciune. Peisajul din aceste zile, când un nou strat de zăpadă s-a așternut în munte, este unul magic. Micuța biserică este învăluită într-o aură divină. Și natura ajută la crearea unui loc liniștit, în care turiștii să se roage.
Pe lângă atracția turistică de care se bucură, masivul Straja este renumit și pentru încărcătura istorică și religioasă a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificație istorică. În acest loc, în Primul Război Mondial, au murit peste 800 de soldați, o parte din ei fiind înmormântați în cimitirul eroilor din Lupeni.
Biserica din Straja este din lemn, cu fundație de beton și este în formă de navă. Din anul 2006 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe pereții căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc și scene din Vechiul și Noul Testament.
Vizitarea Schitului Straja îi învăluie pe cei care îi trec pragul într-o încărcătură emoțională pozitivă ce va dăinui peste căldura sufletului celui care vizitează.