Lucica Dina Muntean despre Inteligența Artificială. În ultima perioadă de timp s-a tot discutat despre rolul pe care Inteligența Artificială îl va avea mai multe domenii de activitate. În acest sens senatorul PNL, Lucica Dina Muntean, a adresat o interpelare Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Domnului Sebastian Ioan Burduja, în care a precizat anumite temeri pe care cetățenii le au în acest sens.
”Este foarte clar că inteligența artificială va juca un rol foarte important în viitorul omenirii. Din acest motiv cetățenii se întreabă cum va fi folosită aceasta în mod etic și responsabil și dacă se pot aștepta ca inteligența umană să fie depășită de inteligența artificială, în condițiile în care ea reprezintă capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea? Deși vine cu multe avantaje, inteligența artificială (IA) vine și cu multe amenințări și temeri în ceea ce privește deturnarea civilizației umane într-o direcție neașteptată. Printr-o interpelare adresată în 18 mai 2023 Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Domnului Sebastian Ioan Burduja, am menționat câteva temeri ale cetățenilor in acest sens, între care și faptul că părinții și profesorii se întreabă cum vor afecta Chat GPT și alte instrumente asemănătoare inteligența copiilor, în condițiile în care aceștia le vor folosi pentru scrierea eseurilor și temelor de acasă. Mai precis, am întrebat ce viziune are în acest moment Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) în ceea ceprivește reglementarea și gestionarea noilor instrumente IA tip Chat GPT și ce măsuri concrete de implementare a acestei viziuni se au în vedere în următoarea perioadă. În răspunsul pe care l-am primit în data de 12 iunie 2023, mi s-a comunicat că MCID își propune să asigure un grad cât mai mare de securitate cibernetică pentru cetățenii României, luând în calcul că există riscuri recunoscute în articolele de specialitate cu privire la folosirea acestei aplicații: „Facem cunoscut că este o dezbatere intensă la nivelul UNESCO, organism al ONU, din care și România face parte, legată de etica inteligenței artificiale, cazul Italiei fiind singular în ceea ce privește interzicera Chat GPT. Ca urmare a acestui răspuns, vreau să cred că dezvoltarea IA va respecta drepturile garantate prin legislația internațională și națională, protecția datelor și normelor etice, astfel încât ea să fie doar un instrument care ne poate îmbunătăți viața și nu „ceva” care va face totul în locul oamenilor.”, arată Lucica Dina Muntean senator PNL.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării nu va iniția momentan un proiect de lege de interzicere a Chat GPT pe teritoriul României, instituția noastră fiind adepta accesului la tehnologie” s-a precizat în răspunsul trimis.
Înființarea organelor consultative în domeniul IA prin Comitetul Român pentru Inteligența Artificială, demersurile făcute pentru adoptarea unei Strategii naționale în domeniul IA, în cadrul căreia vor fi tratate în mod echilibrat toate nevoile societale privind dezvoltarea acestui tip de inteligență, în condiții de siguranță precum și documentul de fundamentare a nevoilor naționale pentru dezvoltarea IA sunt doar câțiva pași făcuți în această direcție.
MCID va avea responsabilitatea de aliniere a acestor perspective la direcțiile de dezvoltare națională, în acord cu viziunea celorlalte ministere beneficiare ale tehnologiei IA, a societății civile, a mediului privat și, mai ales, a mediului academic și de cercetare.
Reglementarea în domeniul IA nu va aborda doar soluții punctuale, existente pe piață la un anumit moment, ci va avea o abordare de gestiune pe termen lung a influenței pe care tenologia o aduce asupra oamenilor.