Microhidroncetralele ar putea suplini producția de energie pierdută prin închiderea minelor. Florin Cîțu a anunțat că în ședința miniștrilor de resort din Guvern vor fi discutate și măsurile liberalilor privind creșterea producerii de energie în România prin investițiile în microhidrocentrale, făcând referire la construcțiile hidrotehnice din zonele protejate. Una din aceste investiții este cea de pe râul Jiu din zona Livezeni. Președintele PNL a precizat că orice investiție de acest gen constituie un plus dat fiind faptul că anul trecut statul român a negociat cu Comisia Europeană închiderea unor unități miniere.
”Trebuie să avem grijă pentru că suntem aici din cauza schimbărilor climatice și costurile cu energia creată prin ardere care e din ce mai scumpă. Trebuie să avem grijă și de mediu. Trebuie să avem o discuție cu cei de la Comisia Europeană, decât să facem ceva, iar apoi să trebuiască să oprim proiectele. (…) Orice în plus este binevenit, mai ales că am închisniște capacități de producție anul trecut, tot prin negocierile cu Comisia Europeană am închis niște mine și atunci aceste microhidrocentrale ar veni și ar relansa producția internă de energie. Ar trebui incluse și aceste investiții într-un plan național și alte investiții care să ne asigure securitate energetică în 2026-2027, pentru că atunci ar trebui să avem resursele din Marea Neagră”, a spus Florin Cîțu, președintele PNL.
Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești a fost deja realizată aproape în totalitate, iar acum totul este conservat. Asta, pentru că ecologiștii vorbesc despre distrugerea unui râu, într-o zonă protejată.
Unul dintre proiecte vizează Amenajarea Hidroenergetică (AHE) a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbeşti, iar termenul estimat de punere în funcţiune era anul 2022.