Noile modificări aduse Codului Fiscal ar putea avea repercursiuni grave asupra angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara. trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului i-ar putea pune pe salariații CEH la plată. Oamenii ar putea fi nevoiți să plătească spitalizarea din buzunarul propriu sau nu se vor putea pensina din cauză că CEH nu s-a achitat de contribuțiile pe care le datora la bugetul statului.
“Poziția noastră este clar împotriva acestei treceri a contribuțiilor de la angajator la angajat. Noi i-am prezentat și premierului punctul nostru de vedere în ceea ce privește această problemă și anume că societatea noastră a avut momente când nu a putut plăti aceste contribuții, iar acum când aceste responsabilități ar reveni în portofoliul angajatului ne-am putea trezi că oamenii să meargă la spital sau la casa de pensii și să li se spună că nu aceste contribuții achitate și să fie nevoiți individual să achite aceste contribuții. și retroactiv, când e în sarcina angajatului, angajatorul nu mai are nicio problemă. Până acum angajatorul avea o problemă. Era obligatoriu să îi primească pe oameni și la spital și la pensii”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Disciplina financiară – o altă problemă
Având în vedere că CEH este o companie de stat aceasta intră sub incidența OUG 26/2013. Adică salariile nu pot fi crescute fără să existe productivitate la locul de muncă. Sindicaliștii cer și modificarea acestei ordonanțe, astfel încât de la 1 ianuarie să se poată mări salariile angajaților pentru a putea acoperi modificările aduse codului fiscal.
“Dacă nu se modifică ordonanța 26/2013 care arată clar că în companiile de stat se pot acorda măriri salariale doar dacă se constată o creștere a productivității atunci apare o problemă și cu măririle noastre de salarii pentru că noi va trebui în ianuarie să avem niște măriri de salarii ca să putem plăti acele contribuții fără să pierdem. Și pentru asta am antamat o discuție cu domnul ministru. Noi o să le aducem în atenție aceste probleme”, a mai spus sursa citată.
Potrivit art. 8, alin. 3 și 4, din OUG 26/2013 “cresterea castigului mediu brut lunar pe salariat nu poate depasi 60% din indicele de crestere a productivitatii muncii calculate in unitati valorice sau fizice, dupa caz. Pentru operatorii economici prevazuti la art. 1 lit. c) care au statutu de filiale si a caror activitate depinde de contractele incheiate cu societatea-mama in proportie mai mare de 60%, cresterea cheltuielilor de natura salariala nu poate fi mai mare decat cresterea acordata de societatea-mama”.
“Pentru noi este importantă modificarea ordonanței 26 care să ne permită creșterea salariilor în momentul în care aceste contribuții sunt transferate și să ne rugăm la Dumnezeu să avem aceeași situație financiară de anul acesta să ne permită să le plătim. În cazul în care se revine la insolvențe, la o piață în care prețurile scad foarte mult, Complexul Energetic Hunedoara nu va putea să plătească aceste contribuții și automat totul se mută pe angajat, adică el va suferi în momentul în care va trebui să uzeze de aceste servicii”, a mai spus Darius Câmpean.
Datorii de sute de milioane de lei la bugetul de stat
Datoriile CEH la bugetul de stat sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. O raportare a ANAF arată că societatea are datorii la bugetul de stat în valoare de 236.298.722 lei. Societatea energetică hunedoreană figurează cu restanțe de 340.179.251 lei și la bugetul asigurărilor sociale, în timp ce la bugetul asigurărilor pentru șomaj CEH are datorii de 8.774.258 de lei. Nici la capitolul bugetul asigurtărilor de sănătate CEH nu stă mai bine. aici datoriile sunt de 80.061.690 lei.
Monika BACIU