.Index Actualitate

Minerii trimişi spre MOARTE

Complexul Energetic Hunedoara stă cu banii în cont, iar minerii sunt trimişi spre moarte. Concentraţii prea mari de gaz metan, echipamente lispă sunt doar câteva din deficienţele majore cu care se confruntă minerii. Lipsurile din subteran se acutizează în fiecare zi, iar conducerea societăţii nu poate asigura materialele necesare, asta deşi banii există în conturile societăţii. Având în vedere executările silite admise de instanţă, sociatatea nu se poate folosi de resursele financiare existente pentru a asigura minimul necesar în vederea funcţionării în condiţii minime de sigurnaţă.

“Activitatea a fost sistată pentru că avem o problemă cu fondurile pe care le avem în bancă, dar sunt blocaţi. Există o hotărâre a instanţei, care din fericire, a  suspendat executarea tuturor hotărârilor de începe a executării silite, dar ne-a permis doar să facem plata salariilor, deocamdată. Vom găsi modalităţi să se continue activitatea, nu la ritmul care era înainte de perioada asta, dar se va reîncepe”,  a declarat Dan Agrişan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara.

Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara toată problema s-a accentuat în momentul în care societatea a fost scoasă de sub protecţia juridică a insolvenţei. Atunci creditorii au depus, din nou solicitările pentru executarea silită, fapt admis de instanţele de judecată.

“S-a discutat cu furnizorii, s-a înţeles situaţia, se va debloca în următoarele zile. Şi pe noi ne-a luat prin surprindere decizia instanţei, şi noi ne-am mişcat cât de repede am putut, dar s-au mişcat şi creditorii care au reînceput executarea unor  conturi şi am reuşit să suspendăm acest lucru, însă discuţiile continuă Avem bani şi nu putem să îi folosim. De asta am fost în insolvenţă şi de asta cred că soluţia este să intrăm cât mai repede în insolvenţă ca să putem să deblocăm fondurile ca să putem să funcţionăm, dar chiar nu există o soluţie rapidă. Clar nu poţi funcţiona în mod normal, neputând să îţi foloseşti fondurile. Acestea sunt măsuri pentru termen scurt, pe termen mai lung va fi dificil să funcţionăm aşa, cu conturile blocate şi discutând cu fiecare în parte să ne lase să facem plăţi, nu e normal”,  a mai subliniat sursa citată.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au dispus sistarea, temporară, a activităţii de la Mina Livezeni pentru deficienţele grave din subteran. Totodată s-a aplicat şi o amendă.

“Pe CEH există 39 de controale de la începutul anului, dintre care 37 în Valea Jiului şi două la Mintia. Au fost aplicate de două ori câte 10 mii de lei la EM Livezeni pentru neîndeplinirea măsurilor. La mina Livezeni problemele au fost referitoare la secţiunile reduse de la intrarea şi ieşirea din abataj şi concentraţii de metan peste limitele admise şi atunci s-a dispus şi sistarea activităţii. Din cauza acestor deficienţe s-a dispus sistarea activităţi şi ei nu vor putea să îşi reia activitatea până nu îndeplinesc şi ne asigură că au înlăturat deficienţele”,  a declarat Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.

Inspectorii ITM nu vor să îşi asume repsonsabilitatea unor eventuale dezastre în subteran, însă nici nu şi-au făcut un scop din a amenda Complexul Energetic Hunedoara, însă unele dintre măsuri sunt absolut necesare.

“La celelalte unităţi miniere nu sunt deficienţe majore. Ei mai primesc avertismente, rolul nostru nu e să dăm amenzi, rolul nostru e să conştientizeze că muncitorii sunt în pericol. La Livezeni deficienţele au fost grave, având în vedere că s-a dispus sistarea activităţii. Noi înţelegem şi angajatorii, dar înţelegem şi angajaţii şi viaţa  oamenilor este mai importantă. Plătim toţi şi dacă se întâmplă ceva…”,  a mai subliniat sursa citată.

 

Plasă de sârmă de milioane

Minerii au reclamat şi lipsa plasei de sârmă. Oamenii spun că pur şi simplu nu mai au cu ce lucra, dar toate în condiţiile în care CEH a atribuit un contract pentru furnizarea plasei de sârmă în urmă cu câteva zile. Mai exact, în data de 12 mai, societatea a atribuit un contract de peste un milion de lei. Contractul în valoare de 1.435.000 de lei fără TVA a fost atribuit firmei OCTPREST IMPEX S.R.L. din Petrila, iar livrarea trebuia să se facă la sucursalele beneficiare respectiv SEM Lonea, SEM Livezeni, SEN Vulcan şi SEM Lupeni.

“Plasa de sârmă metalică se va livra în baza comenzilor emise de sucursalele beneficiare, cu aprobarea conducerii executive a CEH, în limita cantităţilor necesare”, se arată în caietul de sarcini.

Potrivit documentelor, la mina Lonea ar urma să ajungă o cantitate de 165 de tone “cantitate necesară pentru 6 luni”. La Mina Livezeni cantitatea necesară pentru 6 luni este de 40  de tone, în timp ce la Vulcan 75 de tone, iar la Lupeni 130 de tone.

În data de 14 aprilie, la CEH a fost o situaţie de “extremă urgenţă”, drept pentru care societatea a mai atribuit un contract în valoare de 552,000 RON    aceleiaşi firme din Petrila în baza unei clauze care prevede “situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva”.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.