Universitatea din Petroşani a intrat în atenţia Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Nu este vorba de vreo faptă negativă, ci de modul profesionist în care cei de la instituţia de învăţământ superior au gestionat examenul de admitere la studiile universitare de licenţă. Cei de la minister îi dau ca exemplu pe cei de la Universitatea din Petroşani şi îi felicită pentru modul în care au popularizat oferta universitară în Republica Moldova şi nu numai.
“Suntem onoraţi că aţi răspuns favorabil invitaţiei adresate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru participarea în perioada 17-31 iulie 2016 la preselecţia candidaţilor din Republica Moldova pentru studii universitare de licenţă. Dorim pe această cale să adresăm mulţumiri doamnei inginer Simona Cucăilă, doamnei inginer Alexandra Elisabeta Lorincz, domnului şef lucrări dr. ing. Lorincz Csaba, domnului şef lucrări dr. ing. Rareş Munteanu care au dat dovadă de profesionalism implicându-se activ atât în activitatea de promovare a programelor de studii pe care le desfăşoară Universitatea din Petroşani cât şi în ceea ce priveşte consilierea candidaţilor şi introducerea datelor în computer. Mulţumindu-vă pentru sprijinul acordat, vă asigurăm, stimate domnule rector, de toată consideraţia noastră şi sperăm într-o viitoare colaborare”, se arată în scrisoarea trimisă de Luminiţa Matei, directorul general al Direcției Generale Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
În urmă cu două săptămâni, zeci de studenţi basarabeni au fost repartizaţi pe locurile destinate românilor de pretutindeni.
“Au fost afişate listele cu repartizarea studenţilor pe locurile pentru românii de pretutindeni care au fost selectaţi pentru Universitatea din Petroşani. Astfel, în urma primei etape de repartizare avem un număr de 76 de studenţi din Republica Moldova, dintre care 15 sunt pe locurile cu bursă”, a declarat în urmă cu două săptămâni prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universităţii Petroşani.
Studenţii basarabeni care au fost repartizaţi pe locurile cu bursă au o serie de beneficii, însă poate cea mai importantă este că primesc şi bani, adică 280 de lei lunar. În urma primei etape de repartizare a studenţilor români de pretutindeni au mai rămas disponibile 18 locuri, însă reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior din Valea Jiului speră că acestea vor fi ocupate după sesiunea din toamnă.
“Cei mai mulţi studenţi din Republica Moldova au optat pentru a urma cursurile Facultăţii de Ştiinţe, însă avem cerere şi la facultatea de Inginerie”, a mai subliniat rectorul.
În perioada 20-27 iunie mai mulţi dascăli ai Universităţii din Petroşani împreună cu studenţi basarabeni s-au aflat în Republica Moldova unde au mediatizat oferta educaţională a instituţiei universitare.
Monika BACIU