Închiderea termocentralei de la Mintia ar însemna ca România să importe energie electrică din Ungaria. Comisia Europeană a dat undă verde realizării centralei nucleare de la Paks, din Ungaria. CE a aprobat investițiile din Ungaria, cu sprijinul Rusiei. Astfel, vor fi realizate încă două reactoare nucleare la Paks, în apropiere de Budapesta. Cele mai sumbre scenarii prevăd că România și-ar putea pierde independența energetică odată cu realizarea reactoarelor nuclare din Ungaria, iar cel mai afectat producător de energie ar fi chiar Complexul Energetic Hunedoara. Energia electrică produsă de termocentrala Mintia este livrată în sistemul naţional într-o staţie de interconexiune – Mintia de 110kV220 kV şi 400 kV. Centrala a fost pusă în funcţiune în 3 etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5 şi 1980 – grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.
Mintia închisă, energie din Ungaria
În cel mai sumbru scenariu partea de vest a țării va importa energie electrică din Ungaria. Asta în condițiile în care termocentrala Mintia va fi închisă din cauza neconformării la cerințele de mediu.
În timp ce centrala nucleară de la Paks a fost catalogată de Comisia Europeană ca obiectiv energetic de interes european, CEH este lăsat să se zbată ca peștele pe uscat. 200 de milioane de euro ar fi necesari pentru modernizarea termocentralei de la Mintia, astfel încât aceasta să poată funcționa. Presa hunedoreană scria că există un interes ascuns pentru termocentrala de la Mintia.
„Noile reactoare nucleare de la Paks, din Ungaria, nu vor fi gata mai devreme de 2023 – 2024, dar, dacă stăm să ne gândim că Transelectrica a anunţat că va construi o linie de transport de mare capacitate pe relaţia Debrecen – Oradea – Tarniţa, putem să ne gândim şi că vom ajunge să cumpărăm curent adus din Ungaria. Mai mult, Mintia este singura unitate de mare capacitate din Transilvania şi asigură energia necesară pentru toată zona de Vest a Ţării. În plus, noi avem marii producători într-o parte a ţării (în Sud şi în Est) dar marii consumatori, cu excepţia Bucureştiului, sunt la Timişoara, Arad, Oradea, Cluj…
Există şi un interes de moment, legat de Mintia: termocentrala are contract pentru servicii de sistem (este plătită să fie pregătită pentru a interveni oricând i se cere, pentru a acoperi eventuale căderi ale sistemului) în valoare de 70 – 80 de milioane de lei până în 2017 sau 2018. Unii nu mai au răbdare până atunci.”, scria Glasul Hunedoarei în anul 2015.
Investiția din Ungaria are o valoare de 12,5 miliarde de euro, finantata in proportie de 80% de un credit rusesc, este considerata “un ajutor de stat” dar guvernul ungar “si-a asumat angajamente substantiale” pentru a “limita potentialele distorsiuni ale concurentei”. Lucrarile ar urma sa inceapa in 2018 si primul reactor sa intre in functiune in 2023. Cele doua reactoare sunt destinate inlocuirii celor patru reactoare in functiune in prezent la Paks. Acestea au fost construite in anii 1980 si asigura jumatate din productia de electricitate a Ungariei.
Monika BACIU