.Index Actualitate

Mintia și Paroșeni, pe lista instalațiilor poluante

Mintia și Paroșeni, pe lista instalațiilor poluante. Guvernul a avut pe ordinea de zi un memorandum cu tema ”Transmiterea listei instalaţiilor care intră sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, eligibile pentru alocarea cu titlu gratuit şi numărul final de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate pentru perioada 2021-2025, la Comisia Europeană”.

Termocentrala Paroșeni și Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara se regăsesc pe lista ce urmează a fi transmisă Comisiei Europene.

”Începând din 2021 se va aplica un nou factor linear de reducere de 2,2%, astfel, până în 2030 „volumul UE” (engl. „cap”) de certificate este redus cu 2,2% în fiecare an faţă de „volumul de certificate ale tuturor SM din 2020”. Dat fiind faptul că emisiile totale generate de EU ETS pentru 2030 trebuie să fie mult reduse faţă de perioada de angajament 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020, alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU allowance/EUA) pentru industrie, în perioada 2021 – – 2030, va fi redusă corespunzător. A fost instituit un Fond pentru inovare, fond care este finanțat din alocările de certificate pentru licitații. Fondul pentru inovare este unul dintre cele mai mari programe de finanțare din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii reduse de carbon. În acelaşi timp, din volumul total de certificate disponibile la nivel UE, cele destinate licitaţiilor de către SM vor reprezenta un procent de 57%. Din acestea, se scade un procent de 2% care este destinat Fondului pentru modernizare. Astfel, rămâne un volum de 55% destinat licitaţiilor care se va distribui celor 28 de State Membre (…)”, arată documentul.

Termocentrala Paroșeni are un număr de 36.516 certificate alocate, iar termoncetrala Mintia are 32.310 certificate.

Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene reprezintă instrumentul legislativ creat la nivelul Uniunii Europene, în cadrul politicii referitoare la schimbările climatice, cu scopul de a promova reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră într-un mod eficient din punct de vedere economic, având la bază principiul „limitează şi comercializează”.

”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) stabileşte numărul anual total preliminar de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate în perioada 2021 – 2030 în baza Regulamentului delegat UE nr. 2019/331, publică şi transmite lista instalaţiilor care fac obiectul schemei ETS, la Comisia Europeană;  Operatorii care deţin instalaţii în care se desfăşoară activităţi prevăzute în Directiva 2003/87/CE, cu modificările și completările ulterioare, au obligaţia de a transmite la Agenția Națională pentru Protecţia Mediului documentele necesare pentru calculul numărului de certificate alocate pe baza Regulamentului delegat UE nr. 2019-331, documente verificate de verificatori acreditaţi de RENAR – Asociația Național de Acreditare.  Agenția Națională pentru Protecția Mediului primește și analizează cererile privind alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioada 2021 –2030, pentru fiecare instalație în care se desfăşoară una sau mai multe din activităţile prevăzute în anexa nr. 1 a Hotărârii Guvernului nr. 780/2006, privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările şi completările ulterioare”; mai arată documentul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.