Muzeul Mineritului se deschide pe 1 iunie. Muzeul Mineritului din municipiul Petroșani își deschide porțile pentru vizitatori pe data de 1 iunie. Accesul va fi gratuit pentru toată lumea. Muzeul Mineritului a fost reabilitat cu fonduri europene. Peste un milion de euro au fost investiți, iar locația și-a schimbat total înfățișarea.
”Pe data de 1 iunie deschidem oficial Muzeul Mineritului odată cu Ziua Internațională a Copilului și intrarea va fi gratuită pentru toată lumea. Voi propune consiliului local ca până în data de 15 iunie accesul să fie gratuit la Muzeul Mineritului din Petroșani pentru ca toată lumea din localitate să poată veni să vadă ce s-a făcut aici la muzeu. Este un gest normal pentru cei care doresc să vadă cum a fost transformat acest muzeu. Prin această nouă concepție a muzeului de la Petroșani veți putea vedea investițiile care au fost făcute aici. Există exponate care au fost și până acum la muzeu dar au fost puse în valoare și mansarda și subsolul muzeului. Am lărgit aria de expunere prin aducerea muzeului muntelui cu foarte multe exponate donate de către persoane fizice sau ONG-uri. Subsolul este un loc care merită vizitat pentru că este redată o galerie de mină lucru care este foarte educativ pentru cei care nu au mai văzut așa ceva. Vom avea în vedere organizarea a tot felul de evenimente cultural, de la expoziții de pictură sau artă, la lansări de carte. Din punct de vedere al accesului există reguli stricte care vor trebui urmate. Există semne care au fost amplasate pe podea, masca trebuie purtată și distațarea socială”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petroșani.
O altă noutate este faptul că în incinta muzeului se pot citi și povești. În două ore, cei care trec pragul muzeului pot afla lucruri despre istoria mineritului și a Văii Jiului. Prin proiectul de reabilitare s-a urmărit valorificarea superioară a patrimoniului cultural local şi o mai bună diseminare a informaţiei prin digitizarea obiectivului de patrimoniu şi promovarea turistică a acestuia.
”Muzeul nostru este și unul de citit. Avem și povești. Dincolo de exponatele care sunt prezentate, care sunt originale în proporție de peste 80%, noi nu avem decât două sau trei replici. Am cronometrat cat cât i-ar lua unui vizitator să și citească poveștile de pe panouri. Totul durează în jur de o oră și jumătate, două ore. Toate lucrurile sunt foarte interesante la muzeu. Am pornit cu pornit cu imnul minerilor care ste la intrare, cu Sfânta Varvara, cugrevele minerilor, toate lucrurile sunt interesante”, a declarat Marian Boboc administratorul Muzeului Mineritului din Petroșani.
Muzeul Mineritului din Petroșani găzduiește și o expoziție dedicată zonei montane.
”După atâția ani vedem lumina zilei la muzeul din Petroșani pentru că în perioada această după ce am reușit să facem câteva expuneri la Sala de Marmură am încercat să strângem și să recondiționăm exponatele și am așteptat acest spațiu. Oricând mai pot fi aduse exponate aici și suntem siguri că în momentul în care vor veni oameni aici la muzeu vom fi contactați de persoane care ne vor mai dona exponate. Fieare exponat are o istorie pentru că sunt unele care sunt mai noi altele mai vechi”, a precizat Cazimir Radvanski Asociația Pro-Parâng Petroşani.
Inagurarea Muzeului Mineritului a avut loc anul trecut, pe data de 6 august, de Ziua Minerului, însă din cauza pandemiei de coronavirus, edificiul nu a fost deschis pentru turiști.