Zeci dacă nu, chiar sute de protocoale au fost semnate de-a lungul anilor la companiile miniere. Hârtiile care s-au dovedit a nu avea nicio valoare veneau în urma unor proteste minerești. Un nou protocol ce nu este recunoscut este cel care vizează preluarea de către CEH a personalului de la SNIM care la finalul anului 2018 nu îndeplinește condițiile de pensionare.
”În ceea ce privește Convenția încheiată la 21.11.2012 între Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Daniel Chițoiu, Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Mariana Câmpeanu, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului și liderul Sindicatului Muntele Petre Nica, Ministerul Energiei nu are competențe, instituția noastră nefiind semnatară a acestui act”, arată oficialii ministerului Energiei într-un răspuns oferit senatorului Carmen Hărău.
Oficialii Ministerului Energiei spun că angajații vor fi preluați.
“Activitatea la SNIM în baza PIA (Plan de încetare a activității-n.r,) depus se prelungește până în 2021. Nu rămân pe drumuri. Avem o situație concretă, bugetată până în 2021 pe capitolul 4 care prevede toate aceste lucruri”, a spus Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Zeci de angajați ai Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului ar putea rămâne în bătaia vântului în aceste condiții. În anul 2012, la momentul divizării Companiei Naționale a Huilei s-a încheiat un protocol care stabilea că salariații care nu îndeplinesc condițiile de pensionare în anul 2018 să fie preluați de Complexul Energetic Hunedoara.
Monika BACIU