.Index Actualitate

O nouă întâlnire, alte promisiuni..

O nouă întâlnire, alte promisiuni.. Primarii din Valea Jiului s-au întâlnit, astăzi, cu ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Edilii din Valea Jiului solicită realizarea unui domeniu schiabil pe relația est-vest, adică Petrila – Petroșani – Vulcan – Lupeni, dar și posibilitatea înființării unor parcuri industriale. Mai mult, primarii au ridicat și problema drumurilor din Valea Jiului.

“Am discutat cu toțI primarii din Valea Jiului să putem să identificăm soluțiile necesare dezvoltării șI să ajutăm din punct de vedere economic șI social tot ceea ce este nevoie aici. La începutul acestui an, de la Comisia Europeană, România a primit invitația de a participa la o platformă privind sprijinirea regiunilor carbonifere în tranziție. Valea Jiului este regiunea din România care va fi parte a acestei platforme. Vrem ca această coeziune să și existe și facem în așa fel încât nicio regiune să nu fie mai puțin dezvoltată decât cealaltă sau, cel puțin, să reducem decalajeze dintre regiunile dezvoltate și mai puțin dezvoltate. Acesta este scopul celei mai puternice politici investiționale la nivelul Uniunii Europene șI de aceea Valea Jiului este o prioritate în ceea ce privește dezvoltarea unei regiuni pe principiul european “No region left behind””,  a declarat, la Vulcan, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Autoritățile locale din Valea Jiului au termen ca până în data de 25 mai să definească și să contureze prioritățile din punct de vedere investițional, astfel încât potrivit ministrului Rovana Plumb, “Valea JIului să poată să devină un pol de dezvoltare în zonă”.

Solicitările primarilor

Edilii din Valea Jiului au pus pe tapet toate problemele cu care se confruntă zona. Au solicitat fonduri pentru continuarea proiectelor începute și nefinalizate, dar și fonduri pentru realizarea unor noi investiții.

Infrastructura de transport:

  • drumul de la Câmpul la Neag la Herculane
  • drumul care face conexiunea între județul Vâlcea șI județul Hunedoara și
  • drumul național 66A, legătura orașelor din Valea Jiului

“Infrastructura turistică: turismul trebuie să devină o prioritate în ceea ce privește programele investiționale șI avem în vedere, iar pentru VAlea Jiului s-a solicitat un proiect integrat pentru infrastructura unui domeniu schiabil de la est la vest: Petrila – Petroșani – Vulcan – Lupeni; dar șI un complex turistic muzeal de agrement, de sport – poarta de intrare în Parcul Național Retezat, care ține de Uricani. În ceea ce privește, crearea de locuri de muncă, în ceea ce privește susținerea întreprinderilor mici șI mijlocii șI nu numai s-au solicitat proiecte pentru toate localitățile din Valea Jiului pentru susținerea organizării, înființării unui sau unor parcuri industriale șI tot ceea ce înseamnă investiții în resursele zonei, adică investiții în zona de resurse minerale și bazinul carbonifer de aici. Acestea sunt în atenția Guvernului. Cărbunele rămâne un contributor sau o componentă în cadrul mixului energetic al României”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Un alt subiect adus în discuție vizează reabilitarea magistralei de termoficare.

“S-a mai solicitat să se pună accent pe proiectele de eficiență energetică ale Văii Jiului, adică investiții în sistemul de termoficare. Există surse de finanțare. Există sursă de finanțare, rămâne la nivelul deciziei Consiliului Județean Hunedoara, a autorităților locale dacă șI cum vor aborda problema termoficării”,  mai subliniat sursa citată.

Alte discuții au vizat reabilitările termice, sprijirea mediului privat șI investiții în infrastructura locală.

“S-a discutat de reabilitarea blocurilor de locuințe șI s-a subliniat nivelul scăzut al posibilității de cofinanțare din partea asociațiilor de proprietari din Valea Jiului, fapt pentru care am preluat problema șI o să o discutăm la București. În ceea ce privește sprijinirea mediului privat din Valea Jiului, finanțările să vizeze domeniile pretabile zonei, în special pe zona de turism, reabilitare sau construire de pensiuni, cu o cofinanațre de 2%, agroturism, linii de finanțare pentru prelucrarea lânii, laptelui, fructelor de pădure, cărnii, ciuperci, lemn; finanțări de start-up șI scheme de ajutor de stat. În ceea ce privește infrastrucutra mică, fiecare localitate să aibă străzi, trotuare, parcuri, școli; reabilitare clădiri din domeniul public, inclusiv, cele rămase din industria minieră șI abandonate”, a concluzionat Rovana Plumb.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.