O nouă taxă a intrat în vigoare de la începutul acestui an. Este vorba de o taxă de 80 de lei pentru tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi. Potrivit oficialilor Ministerului mediului, această taxă se va plăti diferențiat de către operatorii de salubritate și se va aplica la diferența dintre ținta de valorificare pe care și-au propus-o și ceea ce au realizat efectiv, aceste prevederi urmând să fie incluse într-un proiect de Ordonanță de Urgență care va fi supus dezbaterii publice începând de miercuri, 18 ianuarie, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Daniel Constantin, ministrul Mediului.
“Taxa de 80 de lei pentru tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi este o taxă care a intrat în vigoare înainte de momentul instalării mele la Ministerul Mediului. Aceasta este o taxă penalizatoare pentru managementul deșeului. La ora actuală, România are o rată de reciclare a deșeurilor de 4,5%, iar ținta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020. La 1 ianuarie 2017, România a introdus această taxă de 80 de lei/tonă de gunoi depozitat. Ideea este să nu avem măriri de taxe la gunoi pentru cetățeni. Am făcut o propunere doamnei primar (Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, n.r.) în acest sens și anume că taxa se menține și intenționăm să venim cu proiect de Ordonanță de Urgență care să se aplice la diferența dintre ceea ce țintește operatorul economic și ceea ce a realizat efectiv”, a spus Constantin.
Taxa va fi percepută operatorilor de transport.
“Vom impune praguri, iar taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plăti doar diferența dintre ținta de valorificare și ceea ce realizează efectiv. Dacă, de exemplu, operatorul își impune o țintă de valorificare de 20% pe an și realizează doar 10%, atunci se va plăti taxă doar pentru diferența nerealizată. O propunere în dezbatere publică, în acest sens, va fi începând de mâine (miercuri—n.r.). Eu cred că Administrația Fondului pentru Medie trebuia să comunice cu autoritățile locale încă de anul trecut și să informeze pentru pregătirea acestui moment”, a menționat ministrul Mediului.
Operatorii de salubritate care vor depozita deșeuri la groapa de gunoi vor trebui să plătească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, începând cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca această taxă să crească la 120 lei/tonă din 2018, potrivit prevederilor Legii 384/2013.
Locuitorii din Valea Jiului plătesc diferențiat taxa de salubrizare. La Petroșani valoarea acestei taxe este de 6 lei, în timp ce în celelalte localități aceasta ajunge și la 8 lei/persoană.
Monika BACIU