.Index Actualitate

Oficial. Cei care nu aveau asigurare nu vor fi despăgubiţi

Guvernul a alocat judeţului Hunedoara suma de 18,49 de milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de refacere a instrastructurii locale afectate de precipitațiile din perioada mai-iunie 2016. Suma alocată întregului judeţ este mai mică decât suma de care avea nevoie municipalitatea de la Lupeni pentru a limita efectele inindaţiilor.

În ceea ce îi priveşte pe cei care nu aveau asigurare pe locuinţe, dar au fost afectaţi de calamităţi, nu vor beneficia de fonduri.

“Bani sunt numai pentru refacerea infrastructurii. NU prevede  legea să dăm bani şi pentru locuinţe. Legea e lege. Cei care nu au asigurare nu vor primi niciun leu. Nu e corect faţă de cei care au asigurare. Cei fără asigurare rămân nedespăgubiţi. Noi căutăm să fie respectată legea”, a declarat Flavius Kiszely, subprefectul judeţului Hunedoara.

Fiecare proprietar ar trebui să aibă încheiată o poliță de asigurare și pentru locuință. Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la nivelul județului Hunedoara doar puțin peste 16% dintre hunedoreni au o astfel de poliță. Mai exact, potrivit PAID, la data de 31 mai 2016, doar 33.057 de hunedoreni au aveau polițe de asigurare pe louințe.

“În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiează, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței costituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei”,  se arată pe site-ul PAID.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au făcut anchete în mai multe cazuri. Aici intră strict cei care sunt în risc de excluziune socială.

“Acela este alt caz. Acolo vor primi despăgubiri indiferent dacă au avut sau nu asigurări. E vorba de cei care sunt în risc de excluziune socială”, a mai subliniat sursa citată.

Potrivit comunicatului  de presă al Guvernului, sumele se alocă din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale din 26 de județe. Este vorba de unități Adminsitrativ Teritoriale din județele  Alba – 0,136 milioane lei, Bacău – 12,19 milioane lei, Bihor – 1,98 milioane lei, Bistrița-Năsăud – 6,85 milioane lei,  Botoșani – 4 milioane lei, Brașov – 4,03 milioane lei, Buzău – 10,3 milioane lei, Caraș-Severin – 0,793 milioane lei, Cluj – 6,75 milioane lei, Constanța – 0,128 milioane lei, Dâmbovița – 2,15 milioane lei, Dolj – 0,642 milioane lei, Galați – 0,205 milioane lei, Gorj – 9,58 milioane lei, Harghita – 10,66 milioane lei, Hunedoara – 18,49 milioane lei, Mehedinți – 1,96 milioane lei, Neamț – 11,03 milioane lei, Olt – 0,059 milioane lei, Prahova – 8,93 milioane lei, Sălaj – 1,03 milioane lei, Sibiu – 3,15 milioane lei, Suceava – 29,69 milioane lei, Vaslui – 3,37 milioane lei, Vâlcea – 39 milioane lei și Vrancea – 14,37 milioane lei.

”Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de către autoritățile administrației publice locale, Inspectoratele pentru Situații de urgență și de către Instituțiile Prefectului din județele afectate”, se arată în comunicatul Guvernului.

De cealaltă parte, reprezentanţii Prefecturii Hunedoara susţin că autorităţile locale pot beneficia şi de alte fonduri, dar pe programe de investiţii.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.