ONG-urile cer renunțarea la cărbune, ministerul zice NU. Ministrul propus al Economiei, Virgil Popescu, susține că România încă nu poate renunța la cărbune. Oficialul a avut o întrevedere cu reprezenanții Bankwatch și cei ai Declic. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2030.
Cei de la Declic și Bankwatch au solicitat renunțarea la cărbune până în 2030, asumarea unei ținte mai mari pentru energie regenerabilă, reducerea emisiilor de seră și creșterea eficienței energetice.
”În cadrul discuțiilor am transmis că România este unul dintre primele state europene care au construit parcuri eoliene, în anii 2010-2011, când costurile erau mai mari decât în prezent. Totodată, am precizat că nivelul de ambiție cu privire la ponderea energiei din surse regenerabile a fost revizuit față de varianta actualizată a PNIESC la 30,7%. Acest procent, 30,7% din capacitatea instalată este o țintă ambițioasă. Trebuie să avem echipament pentru a trece de la cărbune la gaz, nu putem renunța la cărbune fără să avem cu ce să îl înlocuim. În primul rând trebuie făcute investiții în sistemul energetic, care trebuie văzut în integralitatea lui”, a spus ministrul propus al Economiei, Virgil Popescu.
La întâlnirea de la sediul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au participat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic, Alexandru Mustață, reprezent Bankwatch și din partea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, doamna Daniela Nicolescu, secretar de stat și doamna Elena Popescu, director Direcția Generală Politici Energetice.