Guvernarea de dreapta, reprezentată de Partidul Național Liberal, a demonstrat că poate amortiza, prin măsuri bine țintite, șocurile economice provocate de factori externi, cum au fost cele provocate de pandemie sau de de conflictul cauzat de Rusia în Ucraina și de majorările ulterioare ale prețurilor la energie și alimente. Cu Partidul Național Liberal la cârma țării, creșterea economică a fost relativ solidă și acest lucru s-a datorat intervenției rapide și eficiente a Guvernului.
Programul de guvernare al Partidului Național Liberal se concentrează pe măsuri care susțin stabilitatea fiscală și stimulează creșterea economică. Menținerea cotei unice de impozitare este considerată esențială pentru atragerea și păstrarea investițiilor private, care contribuie la dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă. Totodată, se propune consolidarea Pilonului 2 de pensii prin creșterea graduală a contribuțiilor, oferind o soluție pentru îmbătrânirea populației și reducerea presiunii pe sistemul public de pensii.
Măsurile includ dezvoltarea Pilonului 3 și a Pilonului 4 ca opțiuni suplimentare de economisire pentru pensie, sprijinind astfel diversificarea veniturilor la pensionare și întărind piețele de capital.
În privința investițiilor publice, este absolut necesară menținerea acestora la un nivel de peste 6,5% din PIB pentru a susține infrastructura și a încuraja creșterea economică. Ajutoarele de stat sunt propuse pentru stimularea reînnoirii industriale, cu granturi și facilități fiscale destinate sectoarelor strategice și întreprinderilor mici și mijlocii. În plus, întărirea disciplinei financiare și optimizarea cheltuielilor publice sunt esențiale pentru a asigura o administrare eficientă a resurselor și pentru a sprijini dezvoltarea economică sustenabilă. Aceste măsuri ajută la reducerea risipei, permit alocarea fondurilor către proiecte prioritare și contribuie la menținerea stabilității financiare pe termen lung.
Totodată, este gândit în cele mai mici amănunte un plan de sprijinire reală a mediului economic. România a înregistrat o creștere economică constantă în ultimii ani, susținută de investiții private care au contribuit la dezvoltare și la crearea de locuri de muncă. PNL propune reforme fiscale pentru stimularea angajaților, permițând companiilor să distribuie acțiuni ca dividende, încurajând astfel implicarea lor în dezvoltarea companiei.
De asemenea, salariul mediu net trebuie să crească de la 1.000 de euro la 1.400 de euro în următorii 4 ani, bazându-se pe investiții și un mediu economic favorabil susținut de politicile fiscale, iar acesta este unul dintre obiectivele principale ale Partidului Național Liberal.
Reprezentanții Partidului Național Liberal propun un model economic şi social complex, bazat pe stabilitate fiscală, investiţii strategice, modernizare digitală și tranziția la economie verde și circulară.
Până acum, guvernarea liberală a demonstrat că poate adopta politici publice care produc convergență către niveluri de venit mai ridicate, comparabile cu cele din alte state din Europa Centrală și de Est, precum și cu cele din statele membre ale Zonei Euro. PIB-ul pe cap de locuitor (în termeni de paritate a puterii de cumpărare standard) a trecut de 79% (2023) din media Uniunii Europene, în creștere de la 40% față de momentul aderării României la UE în 2007.
Ne vom implica direct în sprijinirea creșterii veniturilor reale, iar pentru a realiza acest lucru vom face investiții atât în infrastructura fizică, cât și în capitalul uman, urmărind în același timp alocarea eficientă a resurselor, progresul continuu al tehnologiilor și reformarea instituțiilor statului.
Ne bazăm dezideratul pe 10 piloni transversali, fundamentați pe cooperare inter-ministerială și digitalizare, pentru a asigura stabilitate economică, modernizare și creșterea calității vieții.
Astfel, vorbim în principal despre susținerea mediului economic pentru stabilitate fiscală și creștere economică. De asemenea, PNL pune un mare accent pe competitivitate crescută prin reînnoire industrială bazată pe productivitate şi valorificarea resurselor naturale. De asemenea, este nevoie de investiții reale în infrastructură, care reprezintă în esență fundamentul creșterii economice durabile.
Partidul Național Liberal are convingerea că exploatarea şi administrarea resurselor naturale este esenţială pentru dezvoltarea unei strategii de competitivitate pe termen lung. În plan intern, programul de guvernare pune accent pe dezvoltarea sectorului energetic, sprijin pentru industriile strategice prin scheme de ajutor de stat destinate modernizării acestora, alături de investiții în infrastructura de transport a energiei și promovarea unui management sustenabil al resurselor naturale.
Cu un mediu economic sănătos la nivel național, în care să fie cuprinsă fiecare comunitate, lucrurile pot intra pe făgașul dorit și putem vorbi despre progres economic și stabilitate financiară pentru fiecare român.
Comandat de Partidul Național Liberal Filiala Hunedoara, executat de SC MCB PRESS-MEDIA SRL, COD MANDATAR FINANCIAR 11240002