Peste 600 de semnături pentru protejarea râului Taia. Peste 600 de semnături au fost strânse în doar câteva zile pentru a proteja râul Taia. Biologul Călin Dejeu a lansat o nouă petiție publică pentru salvarea Râului Taia.
Aceasta este adresată Ministrului Mediului, Tánczos Barna, precum și responsabililor de la ANRE, Comisia Europeană și Garda Națională de Mediu, în contextul în care Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, face demersuri pentru reautorizarea MHC-ului de pe Taia. Astfel în data de 30 martie este organizată o dezbatere publică în acest sens.
”Distrugerea Văii Taia a fost contestată încă din 2013, când habitatul prioritar din superba luncă situată amonte de chei a fost defrișat. Apoi societatea civilă a preluat cazul și totul s-a terminat când Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursurile depuse de Hidro Clear și APM Hunedoara și a menținut decizia Tribunalului Hunedoara.
Aici s-a terminat demersul pentru natură. Dar apoi firma Hidro Clear a dus ”încălcarea regulilor jocului” într-o nouă etapă. În continuare nu mai este doar despre protecția patrimoniului natural, este despre protejarea statului de drept. Deși ca să ceri autorizație de mediu trebuie să ai întâi acord de mediu, iar instanța a anulat și decizia de încadrare care ținea loc de acord de mediu, Hidro Clear a cerut emiterea unei noi autorizații de mediu, iar APM Hunedoara i-a ținut isonul”, arată Călin Dejeu, biolog.
Călin Dejeu susține că râul Taia este singurul din ”râu de munte din România care a fost eliberat din țeavă, care a fost scăpat din ghearele mafiei microhidrocentralelor, prin intervenția justiției”.
Distrugerea Văii Taia a fost contestată încă din 2013, când habitatul prioritar din superba luncă situată amonte de chei a fost defrișat. Apoi societatea civilă a preluat cazul și totul s-a terminat când Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursurile depuse de Hidro Clear și APM Hunedoara și a menținut decizia Tribunalului Hunedoara.