Peste 6,5 milioane de euro, echipamente de la Mintia vândute prin licitație. Mai multe echipamente ale termocentralei Mintia sunt vândute prin licitație. Este vorba de mai multe echipamente ale unui bloc din cadrul termocentralei pe Mureș. Peste 6,5 milioane de euro este prețul de pornire al licitației. În cadrul procedurii se mai scot la licitație câte un strung sau mașină de frezat.
”Pachet echipamente Ziomar (serpentine ZT, arzător cărbune, electromotor VA, rotor CJP, etc.) în bloc, situate în incinta S.E. Deva. Lista completă a pachetului se regăsește în caietul de sarcini. Prețul de pornire al licitației este de 6.509.818 euro, exclusiv TVA. Pachet echipamente (strung universal 400mx2000, mașină de frezat dantura FD, strung SNA, etc.) în bloc, situate în incinta S.E. Deva. Lista completă a pachetului se regăsește în caietul de sarcini. Prețul de pornire al licitației este de 20.686 euro, exclusiv TVA”, arată administratorul judiciar al CEH.
Termocentrala de la Mintia nu mai funcționează de aproape un an. Nu avea avizele de la mediu și, ca atare, nu putea să mai producă energie, însă, acum se caută vânzarea ei. Termocentrala Mintia a fost oprită oficial la începutul lunii februarie în urmă cu un an, când nu a mai fost cărbune, iar ulterior, a fost închisă definitiv.
Termocentrala de la Mintia nu va mai face parte din Complexul Energetic Valea Jiului și se fac demersurile necesare pentru a fi preluată de un alt investitor. Cei care o cumpără sunt nevoiți să investească în retehno-logizarea acestei termocentrale, care, așa cum spun cei de la Complexul Energetic, nu va mai funcționa cu cărbuni din Valea Jiului. De altfel, Complexul Energetic Hunedoara va mai funcționa doar cu termocentrala de la Paroșeni, care și ea va fi nevoită să apeleze la investiții pentru că doar pe cărbune nu mai poate livra energie.
Adunarea creditorilor, întrunită în data de 21 decembrie, a aprobat retragerea din exploatare și închiderea grupurilor energetice de la Mintia. Votul decisiv a stat în mâna Administrației Fondului pentru Mediu. Instituția deține mai bine de 48 de procente din creanțele Complexului Energetic Hunedoara. De la vot s-au abținut Hidroelectrica și ANAF.
”Mențiune: grupurile energetice din cadrul SCEH- Sucursala Electrocentrale Mintia nu mai funcționează, ca urmare a hotărârii acționarului unic- Ministerul Energiei nr. 1/23.06.2021, prin care s-a aprobat programul pentru punerea în conservare a S.E. Deva ca urmare a adresei Ministerului Energiei cu nr. 12155/VDP/28.04.2021 și a adresei Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. DEICP 129258/08.04.2021”, mai arată aportul administratorului judiciar al CEH.
În consecință, cu 100% din voturile exprimate, mai exact, 48,79% din totalul creanțelor, adunarea creditorilor a aprobat retragerea din exploatare și închiderea grupurilor energetice din cadrul SCEH-Sucursala Electrocentrale Mintia.