
Petroșani: Demersuri pentru clădirile și terenurile abandonate. Administrația locală de la Petroșani a făcut pe parcursul anilor o serie de adrese către mai multe instituții atât ale statului cât și private în legătură cu mai multe clădiri care se află pe raza municipiului și care fiind abandonate prezintă un risc pentru locuitori.
În cursul acestei zile primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a făcut o prezentare a clădirilor care se află în această situație și demersurile pe care le-a întreprins.
“Primăria Petroșani și eu personal suntem supuși unei presiuni comunitare și mediatice în legătură cu clădirile și terenurile abandonate ale unor instituții publice, societăți comerciale sau personae fizice, în intravilanul Municipiului și care sunt o pată neagră pe imaginea comunității.
De asemenea, în Stațiunea Turistică Parâng sunt terenuri concesionate pe care au început diferite lucrări și au fost abandonate, sunt cabane sau case de vacanță care s-au prăbușit, sunt degradate, neîngrijite, cu materiale de construcție aruncate, etc., care fac o imagine negativă celor care fac turism, celor care lucrează în turism și pentru Primăria Petroșani care face eforturi financiare uriașe pentru a dezvolta stațiunea.
Vă prezint ce măsuri am luat și ce voi intreprinde în continuare. Astfel:
1.Clubul Studenților din Petroșani, clădire situată în zona 0 a Municipiului și aparținând fostului Minister al Tineretului și Sportului, este abandonată de 18 ani și este o pată neagră pe aspectul comunității.
Construcția Casei Sudenților din Petroșani a început în anul 1992, cu o valoare inițială a investiției de 2,5 milioane lei. Conform proiectului, clădirea urma să dispună de o sală de spectacole cu 485 locuri, 12 garsoniere pentru invitați, un restaurant, o discotecă, sală de repetiție și alte anexe. Clădirea este amplasată în centrul municipiului Petroșani, în apropierea magazinului Jiul Shopping Center.
În anul 2004, Autoritatea Națională pentru Tineret a oprit finanțarea, iar constructorul a plecat. Nu s-au realizat minime măsuri de conservare și protecție a investiției realizată în procent de aproximativ 60%, prin acoperiș au apărut infiltrații, vegetația a invadat zona, din fațadă au început să cadă elemente din structură și tencuiala, punând în pericol cetățenii și mașinile parcate.
Am făcut demersuri pentru reabilitarea clădirii, sunt hotărâri ale Consiliului Local Petroșani în acest sens, însă nu am găsit înțelegere. Dorința comunității municipiului Petroșani și a mea, este ca, această clădire a Casei Studenților din Petroșani să fie salvată.
Clădirea abandonată, a devenit atractivă pentru oamenii străzii, persoane certate cu legea și tineri care au fost surprinși dând petreceri neautorizate pe acoperiș.
Degradarea clădirii este accentuată, sunt sparte majoritatea ferestrelor, tocăria din interior este distrusă, iar mizeria lăsată în interior, a transformat construcția într-un spațiu insalubru, iar zi de zi a devenit un pericol public.
Am solicitat în scris doamnei Gabriela Firea, care conduce Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prezentând și imagini în anexă, în primul rând alocarea de fonduri în vederea curățirii, igienizării și conservării Casei Studenților din Petroșani și în al doilea rând, sprijinul financiar pentru ca această Casă a Studenților din Petroșani, să fie un obiectiv finalizat al noului minister.
2.Clădirea din str. Timișoarei, nr. 5 din municipiul Petroșani, un fost cămin în suprafață de 752 m², aflat în administrarea Ministerului Afacerilor de Interne din anul 2000, este acum un pericol pentru cetățeni și un focar de infecție.
Clădirea este un adevărat pericol pentru cetățenii și mașinile care trec prin zonă, dar este și o pată neagră pe aspectul comunității.
Peste drum de această clădire abandonată, se află sediul Clubului Elevilor din municipiul Petroșani, un club unde sunt angrenați în diferite activități sute de elevi. Cu această imagine de clădire hidoasă i-au contact zi de zi profesorii, elevii și părinții acestora.
Cu acoperișul prăbușit pe o porțiune mare, cu tocăria și cărămizi sustrase, fără împrejmuire, clădirea abandonată este acum un loc pentru oamenii străzii și a celor certați cu legea.
În această clădire, s-au întâmplat fapte grave, respectiv, a fost un incendiu și a fost și o crimă în urma unei dispute între oamenii străzii și boschetari.
Degradată în proporție de 70%, cu totul distrus, cu mizeria lăsată la interior, construcția s-a transformat într-un spațiu insalubru, iar zi de zi a devenit un pericol public.
Primăria Petroșani a luat mereu măsuri pentru curățirea exterioară a zonei, măsuri pentru marcare și avertizare a cetățenilor, de a nu intra în clădire sau în incinta acesteia.
Este necesar ca, în regim de urgență această clădire abandonată să fie demolată, curățată zona și împrejmuită.
Primăria Petroșani și Consiliul Local a solicitat încă din anul 2014 să o preia în administrare, pentru a o transforma în imobil de locuințe. Procedura de predare către Primăria Petroșani nu este finalizată însă nici acum, iar explicațiile au fost că, transferul de proprietate din patrimoniul IPJ Hunedoara în patrimonial public al Primăriei Petroșani este o procedură complexă și mereu ni s-a cerut completarea documentației.
Am solicitat în scris domnului Lucian Bode care conduce Ministerul Afacerilor Interne, prezentând în anexe și imagini, alocarea de fonduri în regim de urgență în vederea demolării și curățirii acestui spațiu atât de periculos pentru comunitatea municipiului Petroșani și apoi tranferul cât mai rapid către domeniul public a acestei suprafețe pentru o eventuală investiție prin platforma Uniunii Europene, „Tranziția Justă”.
Primele măsuri s-au luat deja, respectiv s-a ecologizat parțial zona, s-a împrejmuit și așteptăm răspunsul clar al ministerului.
3.Terenul abandonat aflat în zona 0 a municipiului Petroșani, unde a funcționat Hotelul Central, a devenit un pericol pentru cetățeni, un focar de infecție, iar imaginea Municipiului este afectată de terenul acum plin de bălării și gunoaie și care este de asemenea, o pată neagră pentru imaginea unui municipiu European.
Peste drum de această zonă sinistră cu bălării și gunoaie se află sediul Clubului Sportiv Municipal Petroșani, Judecătoria Petroșani, Magazinul Jiul Shopping Center, Universitatea din Petroșani, Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu”, Centrul Civic și alte instituții publice. Cu această imagine hidoasă i-au contact zi de zi cetățenii municipiului Petroșani și ai Văii Jiului, cadrele didactice, elevii și părinții acestora, turiștii. Imaginile din anexă sunt concludente.
Cu împrejmuirea degradată, plin de vegetație și deșeuri, terenul s-a transformat într-un spațiu insalubru, iar zi de zi cetățenii municipiului Petroșani, trebuie să suporte această imagine dezolantă din centrul celui mai mare oraș din Valea Jiului.
Legea nr. 227/2015, privind Codul Fiscal, prevede la Titlul IX – „Impozite si taxe locale”, art. .489, alin. (4)-(8), Consiliul Local poate majora impozitul pe clădiri și teren cu până la 500%, pentru terenurile și clădirile neîngrijite, situate în intravilan.
În situația acestui teren abandonat, se impune adoptarea unor măsuri, întrucât aspectul terenului amintit, aduce o contribuție majoră la disconfortul urban. Pentru acest fel de teren situat în intravilanul municipiului Petroșani care este neîngrijit, abandonat, plin cu diverse deșeuri ce afectează sănătatea și crează disconfort, vom impune măsuri în vederea suprataxării așa cum spune Legea nr. 227/215, privind Codul Fiscal.
Am solicitat în scris, prezentând și imagini, proprietarilor acestui teren abandonat, SIF BANAT- CRIȘANA prin SC CORA SA Hunedoara, ca în regim de urgență aceast teren abandonat să fie curățat, ecologizat și zona împrejmuită cu un gard tip jaluzea.
Deci, situația acestui teren abandonat care aduce o contribuție majoră la
disconfortul urban, începând cu anul 2023 dacă nu avem semnale despre demararea procedurilor pentru lucrări investiționale, voi înainta Consiliului Local un Referat pentru aprobare în vederea supraimpozitării.
4. În afară de aceste clădiri și terenuri, vom face un inventar cu toate clădirile și terenurile neîngrijite sau abandonate, fie că sunt în proprietatea unor instituții publice și societăți comerciale sau propritate privată, și vom lua măsuri. În primul rând voi prezenta Consiliului Local un proiect de HCL, pentru privind
supraimpozitarea clădi rilor și terenurilor neîngr ijite de pe raza
municipiului Petroșani cu un Regulament.
Apoi, vom înștiința instituțiilr, firmele și persoanele fizice care sunt
proprietarii imobilelor și terenurilor neîngrijite, prin care le explicăm situația și le acordăm termen, un an fiscal. Următoarea înștiințare, va fi
procentul de supraimpozitare stabilit de comisia din cadrul Primăriei
Petroșani, care se va aplica începând cu anul fiscal următor.
Această supraimpozitarea se va aplica și în Stațiunea Turistică Parâng, unde sunt terenuri concesionate pe care au început diferite lucrări și au fost
abandonate, sunt cabane sau case de vacanță care s-au prăbușit, sunt degradate,neîngrijite, cu materiale de construcție aruncate, etc.
5.Trecerea la nivel pe linia 116 Simeria -Livezeni, Stația Petroșani cap X, la km 79+860, intersecție cu str. Timișoarei, stradă care traversează 2 linii CF-Fir 1 și Fir-2, o zonă foarte tranzitată, nu numai pentru municipiul Petroșani, ci și pentru toată Valea Jiului.
Această trecere, după cum bine știți, face legătura cu Carterul Colonie unde sunt amplasate obiective importante pentru municipiul Petroșani și pentru Valea Jiului, iar șoseaua face legătura cu drumurile E79 și DN66.
În acest cartier se află Stația CF Petroșani, „Poarta de intrare în Valea Jiului”, un important pol industrial al municipiului și al Văii Jiului, SC Apa Serv Valea Jiului, Stația de sortare și transfer deșeuri, Stadionul de fotbal „Petre Libardi”, Piața duminicală, obiective turistice, restaurante, magazine.
În plus, Dedeman, liderul național în retail-ul materialelor de construcții și amenajări interioare, construiește anul acesta un magazin în această zonă.
În ultimii 7 ani, Regionala CFR Timișoara a avut 2 intervenții, însă lucrările s-au axat pe înlocuirea dalelor din beton interioare și exterioare celor fire CF.
Este cert că trecerea la nivel cu calea din str. Timișoarei, stradă care traversează 2 linii CF-Fir 1 și Fir-2, este o zonă foarte importantă din municipiul Petroșani și Valea Jiului și sunt necesare lucrări de fluidizare a traficului, lucrări la șosea, a zonei pietonale din jurul pasajului, concomitent cu montarea unui sistem modern de trecere la nivel CF, care să asigure o trecere auto sigură, lină și silențioasă a căii ferate, inclusiv pentru mașini de mare tonaj și mijloace de transport în comun.
Față de cele precizate, am solicitat în scris Directorului general al Sucursalei Regionalei CFR Timișoara să includă în programul de investiții pentru anul 2023, proiectul cu lucrări de modernizare la această trecere la nivel cu calea ferată din str. Timișoarei.
De asemenea, ne-am adresat în scris și Directorului General al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., unde a fost lansat proiectul „Măsuri de îmbunătățire a siguranței traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată”, cu solicitarea ca, lucrările la șoseaua în zona acestei treceri la nivel a căii ferate, să fie cuprinse în programul de investiții din anul 2023.
6.În cadrul audiențelor săptămânale, dar și pe stradă sau diverse întâlniri, cetățeni din municipiul Petroșani, Valea Jiului și comercianți din județele învecinate, îmi amintesc de condițiile necorespunzătoare pe care le găsesc atunci când călătoresc cu trenul și sosesc sau pleacă din Halta C.F.R. „Lunca Jiului” Petroșani.
Situația nu este de ieri și au fost făcute mereu promisiuni în fiecare an, până la nivel de Ministerul Transporturilor, prin care s-au promis, încă din anul 2018, „lucrări care să îmbunătățească condițiile de așteptare, coborâre, urcare, ale publicului călător, respectiv: realizare peron pe ambele Fire CF, copertine, bănci de odihnă, coșuri de gunoi”.
În acest sens, am solicitat în scris Directorului General al Sucursalei Regionalei CFR Timișoara să includă în programul de investiții pentru anul 2023, lucrări care să asigure securitatea, sănătatea, condițiile de așteptare, coborâre, urcare, ale publicului călător, care folosește Halta CFR „Lunca Jiului” – Petroșani.
Acum, în calitate de Primar al municipiului Petroșani, am preluat această problemă a cetățenilor și a tuturor celor ce călătoresc și folosesc Halta CFR „Lunca Jiului”, o stație periculoasă pentru sănătatea și securitatea călătorilor, așa cu spune și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Hunedoara, o stație CFR tristă, aflată în mijlocul orașului.
La această solicitare am primit un răspuns promițător, respectiv, Directorul General al Regionalei CFR Timișoara, ne asigură că anul acesta se va prioritiza realizarea proiectului, iar în anul 2023, lucrările de modernizare a Stației „Halta Lunca Jiului”.
7.În ceea ce privește scheletul clădirii din Cartierul Aeroport, așa cum bine știți, am reușit după mai multe solicitări, să mă întâlesc cu reprezentanții ENEL, care sunt proprietarii imobilului și cu reprezentantul constructorului care se va ocupa de demolare.
Demolarea se va face pe cheltuiala proprietarului cu respectarea tuturor normelor, inclusiv cele de protecție a mediului.
Terenul poate asigura o parcare supraetajată, dar asta o vom analiza în funcție de posibilitatea accesării fondurilor europene. Cert însă este că pe acest teren vom amenaja o parcare”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petroșani.