Criza gunoaielor atrage și sancțiuni. Petroșănenii care depozitează deșeurile din demolări și vegetația uscată pe lângă tomberoane riscă să fie aspru sancționați. Reprezentanții Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat au luat decizia de a-i sancționa pe cei care depozitează ilegal deșeurile.
“Depozitarea lângă containerele de gunoi a materialelor rezultate din demolări, a crengilor, a pământului, rezultat din săpături, a mobilierului și a oricăror alte reziduuri menajere, precum și depozitarea deșeurilor menajere lângă containere atrage sancționarea contravențională cu amendă, în baza HCL 108/2013: persoane fizice 200-500 lei, persoane juridice 1000-2000 lei”, arată un anunț al DADPP.
Petroșănenii care au deșeuri provenite din materialele de construcții trebuie să plătească o taxă de 80 lei/mc pentru ridicarea acestora.
“Poliția Locală și cei de la Compartimentul pentru Protecția Mediului fac patrulă, pândă ca să îi identifice. Noi ridicăm contra-cost deșeurile din construcții. E 80 de lei/mc ridicarea deșeurilor provenite din construcții”, a declarat Daniel Vișan, director executiv DADPP.
100 de puncte de gunoi, 4 echipaje
Patru echipaje mixte ale Poliției Locale și Compartimentului de Mediu supraveghează cele 100 de puncte de depozitare a deșeurilor din municipiul Petroșani. Misiunea este una dificilă, aproape imposibilă pentru identificarea celor care nu respectă regulile. Chiar și așa deja au fost aplicate câteva sancțiuni.
“Noi am făcut patrule mixte pe zone. Încercăm să le supraveghem șI să îi determinăm pe oameni să nu mai pună deșeurile lângă containere. Sunt 100 de puncte de colectare, nu putem fi în acelașI timp. Avem 4 echipaje. Trebuie să aducem la cunoștința oamenilor sancțiunile”, a declarat Nicu Stăncioi, reprezentant Poliția Locală Petroșani.
Au fost aplicate și primele avertismente. Mai mulți petroșăneni au fost avertizați de faptul că riscă amenzi.
„Stăm de vorbă și cu cetățenii, le punem în vedere sancțiunile. Oamenii care au astfel de deșeuri trebuie să sune la primărie și vine o mașină care le ridică, dar trebuie să plătească o taxă. Pe Măgurii am găsit moloz și am găsit omul când depozita. I-am explicat că trebuie să sune la primărie și să plătească o taxă pentru ridicarea acestor deșeuri”, a mai spus sursa citată.
Monika BACIU