Consiliile de administraţie de la CEH şi SNÎMVJ par a fi greşite. Asta dacă ne ghidăm după specializările membrilor acestora. La SNÎMVJ nu este niciun specialist în închiderea şi conservarea minelor, deşi aceasta este soarta clară a societăţii, în timp ce la Complexul Energetic Hunedoara, mai mulţi conducători au acest atestat.
Paradox în societăţile miniere din Valea Jiului. În timp ce Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului se ocupă, aşa cum îi spune şi numele, cu închiderea activităţii miniere nu are niciun membru al CA şcolit pentru aşa ceva, la Complexul Energetic Hunedoara situaţia e total diferită. Aici mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie au cursuri de perfecţionare în domeniul închiderii şi ecologizării perimetrelor miniere.
Niciun nu închide minele la SNÎMVJ
În timp ce Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului a fost înfiinţată tocmai pentru a lichida activitatea minieră, se pare că aici niciunul dintre membrii Consiliului de Administraţie nu este specializat în acest sens.
Gheorghe Bobar este preşedintele Consiliului de Administraţie al SNÎMVJ, iar printre cursurile urmate de acesta niciunul nu face referire la închiderea, ecologizarea şi conservarea perimetrelor miniere. Bobar a avut însă contact cu mineritul acesta fiind angajat în anii 1978-2002 la Compania Naţională a Huilei, ocupând diferite funcţii.
Grigore Adrian Peiu este un alt membru al CA al SNÎMVJ, iar acesta nu are nicio legătură cu lumea minieră. A venit de la Ialomiţa şi a avut un parcurs profesional care a debutat cu funcţia de consilier la cabinet parlamentar, a fost secretar, iar acum este director general la o firmă de transport din Brad. Peiu este şcolit în domeniul contabilităţii, iar la cursurile de perfecţionare nu a bifat nimic.
Nicolae Radu Chiurtu este director în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi nici acesta nu este specialist în închideri, ba din contră obiectivul lui se numeşte dezvoltare. Paradoxal acesta este membru al Consiliului de Administraţie la societatea specializată în închiderea minelor din Valea Jiului.
Radu Sorin Mihai este doctor în ştiinţe tehnice, specializarea “utilaj tehnologic”, însă nici acesta nu deţine vreun curs prin care să facă dovada că e specialist în a pune lacătul pe minerit.
Specialişti pe închidere la aşa-zis viabile
Dacă la societatea care închide minele niciunul dintre membrii Consiliului de Administraţie nu este specialist în acest domeniu, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei din CA-ul de la CEH. Aici, mai mulţi membrii au atestatul de pregătire prin care sunt specialişti în a pune lacătul. Primul este chiar Stamin Ion Purcaru care de altfel este şi directorul general al CONVERSMIN, adică acea societate de stat care este specializată în închiderea minelor din ţară şi conservarea lor. Purcaru a avut mereu contact cu mineritul din Valea Jiului, acesta fiind încadrat la un moment dat în subteran. Pe lângă faptul că este directorul general al Conversmin, Purcaru deţine şi cursul “Reglementări şi proceduri specifice activitdtii de conserv inchidere şi ecologizare a minelor”, Centrul de Pregatire Personalul din Industrie Busteni.
Un alt reprezentant al CEH, Gheorghe Emil şi el deţine cursul de pregătire penrtu conservarea şi închiderea ecologică a minelor. În cadrul Complexului Energetic Hunedoara acesta deţine funcţia de inginer şef producţie-investiţii.
Conducerile Complexului Energetic Hunedoara au demonstrat de-a lungul anilor că nu au nevoie de cursuri de perfecţionare pentru închiderea minelor pentru că acest lucru vine de la sine, iar diploma este un atuu.
Monika BACIU