Premierul Sorin Grindeanu va trebui să ofere o serie de răspunsuri cu privire la viitorul Complexului Energetic Hunedoara. Un parlamentar hunedorean îi cere premierului clarificări legate de strategia Guvernului vizavi de Complexul Energetic Hunedoara. Carmen Hărău, senator PNL, ridică problema CEH și a locurilor de muncă.
“În ceea ce privește viitorul și speranța oamenilor din județul Hunedoara ce își desfășoară activitatea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (termocentralele Mintia și Paroșeni și minele Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea), dar și a oamenilor ce lucrează la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (minele Paroșeni și Uricani) vă redau următorul paragraf din Strategia Energetică a României 2016-2030 cu perspectiva anului 2050: “resursele de huilă din România sunt costisitor de exploatat, ceea ce face improbabilă construirea unor grupuri noi în locul celor retrase, nefiind justificate investiții ce ar urma să folosească huilă de import. Durata de viață rămasă a grupurilor existente va depinde de măsura în care reușesc să rămână competitive în mixul energiei electrice în urma restructurărilor și să își îndeplinească obligațiile de mediu”. Având în vedere aceste considerente, vă rog să mă informați dacă în Programul de Guvernare aveți prevederi ce ar putea rezolva situația de la Complexul Energetic Hunedoara, care sunt pașii pe care o să îi faceți pentru rezolvarea acestei situații și ce perspectivă au acești oameni angajați ai celui mai mare agent economic din județul Hunedoara”, arată Carmen Hărău în interpelarea transmisă premierului Sorin Grindeanu.
Planul de Guvernare a PSD prevede modernizări la termocentrala Mintia. Astfel de tentative au existat și în trecut, însă au eșuat lamentabil.
“Cãrbunele rãmâne o componentã importantã a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, productia de huilã trebuie mentinutã pentru a asigura functionarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia si un grup la termocentrala Paroseni, pentru producerea de energie electricã si energie termicã în sistemele centralizate de termoficare de la Deva si din Valea Jiului (Petrosani, Lupeni, Vulcan etc.). La termocentrala Mintia, în urmãtorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200 MW sau 500 MW), cu eficientã ridicatã (randament 43—45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), (în locul celor 2 grupuri existente), respectiv un grup energetic de 150—200 MW, cu pat fluidizat sau parametrii supracritici, la Paroseni, dotate cu instalatii de mediu corespunzãtoare”, mai aratã planul de guvernare al PSD.
Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu o siutuație dificilă, cu intrări și ieșiri din insolvență în mod repetat, cu proteste ale salariaților, cu nerespectarea CCM, cu lipsa investiților, cu pericolul siguranței la locul de muncă, cu amenințarea falimentului societății.
Monika BACIU