Primarii au dezbătut problema fondurilor europene și a bugetului pentru anul viitor. Primarii au dezbătut situația alocărilor fondurilor europene pentru perioada 2021-2027. Reuniunea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România a avut loc la Sibiu. În cadrul dezbaterilor au fost abordate îndeosebi problemele legate de modul de accesare a fondurilor europene şi perspectivele de îmbunătăţire a absorbţiei acestora în perioada 2014-2020. De asemenea, modalităţile de optimizare a prevederilor de accesare a acestor fonduri în perioada 2021-2027.
“Mă aflu la Sibiu unde are loc ședința Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România. În cadrul întâlnirii se poartă discuții despre gestionarea alocărilor naționale pentru dezvoltarea zonelor urbane pentru cadrul financiar 2014-2020 și perspectivele cadrului financiar 2021-2027. Totodată, va avea loc și o informare despre bugetul de stat pentru anul 2020. La ședință participă și reprezentanți ai Băncii Mondiale”, a spus, vineri,Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
În fata reprezentanţilor MFE primarii de municipii au subliniat că există numeroase disfuncţii în cadrul POR, provenind în mod deosebit din birocratizarea excesivă, care în viitorul exerciţiu financiar va trebui să fie diminuată semnificativ, dar şi din interpretări date diverselor decizii de la nivel naţional, respectiv acceptarea la un moment dat a unui procent de supra-contractare de 200% şi renunţarea apoi, şi impunerea unui procent de 100%, în condiţiile în care multe municipii deja au realizat proiectele respective.
S-a subliniat de asemenea, necesitatea flexibilizării în viitorul exerciţiu financiar a modalităţilor / domeniilor / procedurilor de finanţare, precum şi necesitatea unor domenii direcţionate către municipiile neresedinta de judeţ şi oraşele României, ţinând cont de specificul acestora.
Toţi primarii de municipii au remarcat necesitatea abordării cu cea mai mare seriozitate a modalităţilor de accesare a fondurilor europene, insistând pe nevoia unei mai mari descentralizări şi debirocratizări, astfel încât aceste fonduri să răspundă nevoilor reale ale societăţii româneşti în această etapă.
Următoarele subiecte pe ordinea de zi au fost: Bugetul de stat pe anul 2020, finanţarea autorităţilor publice locale şi demersurile efectuate de AMR, subliniindu-se importanta elaborării şi aprobării Bugetului până la sfârşitul anului 2019, precum şi menţionarea în Legea 273 / 2006, Legea Finanţelor Publice Locale şi / sau în Codul Finanţelor publice Locale, aflat în elaborare, a cotelor din IV ce se aloca direct APL, respectiv 60%.
“Este esenţial să avem trecute în Legea Finanţelor Publice Locale, cotele de 60 % din IVG, alocate APL-urilor şi în vigoare pentru anul 2019. Altfel, este necesară adoptarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2020, până la finalul anului în curs. În caz contrar, APL-urile risca să rămână pe alocarea de 41,75 % cotă din impozitul pe venitul global, lucru ce va îngreuna funcţionarea administraţiei publice locale cu impact asupra activităţii curente, cât şi a investiţiilor necesare pentru dezvoltarea fiecărei localităţi.”
Au fost prezentate demersurile AMR în această direcţie, demersuri menite să asigure un anumit nivel de stabilitate, lipsa predictibilităţii generând o finanţare foarte dificilă şi costisitoare din partea băncilor.
La reuniune au participat primarii municipiilor din țară, reprezentați ai Băncii Mondiale, reprezentanți ai organismelor financiare europene și secretari de stat din Ministerul de Finanțe.