.Index Actualitate Administratie

Primarii susţin majorarea preţului apei, dar caută soluţii pentru populaţie

SAMSUNG CAMERA PICTURESApaServ Valea Jiului a adunat părerile primarilor din zonă pentru a afla care este părerea lor oficială cu privire la preţul apei potabile. Apa este mai scumpă în Valea Jiului de la începutul acestei luni. Un metru cub de apă potabilă şi canalizare a ajuns la 7,93 de lei, iar creşterea se datorează proiectelor europene implementate de ApaServ Valea Jiului. Societatea trebuie să respecte contractele de finanţare, motiv pentru care ADI Apă Valea Jiului a aprobat creşterea tarifului apei. Edilii susţin că această majorare este obligatorie având în vedere contractele derulate de ApaServ Valea Jiului.

 

Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila susţine că guvernanţii au promis reducerea TVA-ului la apa potabilă la 9% lucru care nu s-a întâmplat.

 

“Oraşul Petrila a beneficiat de fonduri semnificative pe programele derulate de ApaServ, iar cetăţenii beneficiază de aceste lucrări. Am semnat cu toţii, în calitate de membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, acel contract. Planul de tarifare face parte integrantă din acest contract şi trebuie respectat. În acest sens am intervenit alături de domnul primar Buhăescu la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor, după ce m-am pus de acord şi cu domnul director Avram şi am informat ministrul Finanţelor asupra acestei probleme. Mi s-a promis, atunci, că odată cu reducerea TVA-ului la 9% se vor găsi soluţii şi pentru apa potabilă”, spune primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel.

 

 

Nicolae Dunca susţine că investiţiile operatorului de apă şi canal din Valea Jiului au făcut posibilă racordarea cetăţenilor la această utilitate.

 

“În chestiunea de operare a terifelor ApaServ, trebuie să avem în vedere că am beneficiat de fonduri substanţiale care au permis extinderea serviciilor de apă şi canalizare pentru aproape toate locuinţele din Valea Jiului. Sunt fonduri europene cu care nimeni nu se poate juca, iar totul s-a făcut prin intermediul unui consultant de specialitate, angajat de finanţatorii europeni”, susţine Nicolae Dunca, primarul oraşului Aninoasa.

 

Un alt primar de oraş din Valea Jiului, Dănuţ Buhăescu, este de părere că el nu a fost de acord cu majorarea tarifului la apă pentru că la acel moment nu a beneficiat de investiţii. Acum, însă, edilul din cea mai vestică localitate a Văii Jiului are o altă optică cu privire la acest subiect sensibil. Ba mai mult, edilul susţine că apa nu trebuie să fie agent electoral pentru că nemajorarea tarifului la apă ar pune capac Văii Jiului

 

“În 2011 când s-a semnat acest contract, noi şi Lupeniul nu eram asociaţi şi acesta este motivul pentru care eu nu am votat majorarea preţului apei. Dar au semnat, toţi ceilalţi asociaţi, fără rezerve inclusiv domnul Vochiţoiu care era consilier local la Petroşani. Aşadar este vorba de un contract care a fost aprobat de consiliile locale respective, de toţi consilierii. Acea anexă care impune o evoluţie a preţurilor este parte integrantă din contract. Fiind vorba de fonduri europene dacă nu respecţi contractul, UE îţi ia banii înapoi şi să ne ferească Dumnezeu să trebuiască să îi returnăm, pentru că sunt bani puţini.E o sumă uriaşă şi nu avem nevoie de populism pe acest subiect, pentru că returnarea banilor ar pune capac Văii Jiului”, a precizat Dănuţ Buhăescu, primarul oraşuluI Uricani.

 

 

Municipiile caută soluţii

 

La nivel de municipii se caută soluţii astfel încă acest preţ să fie suportat de cetăţeni. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani este de părere că proiectele trebuie respectate, dar în acelaşi timp trebuie avut în vedere şi cetăţeanul.

 

“Ajustarea tarifelor la apa potabilă este o condiţie impusă în programul de finanţare al proiectelor de extindere şi reabilitare a reţelelor. Odată cu finanţarea a fost trasată şi sarcina acestor majorări de tarife, astfel încât investiţia să se amortizeze. Vorbim despre reguli economice care trebuie respectate. Desigur, în egală măsură, trebuie găsite acum şi soluţii sociale pentru cetăţenii cu venituri mici”, susţine Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

 

 

La Vulcan, Gheorghe Ile îşi aduce aminte cum se furniza apa potabilă înainte de implementarea acestor investiţii majore.

 

“Înainte de a implementa aceste proiecte europene, problemele cu apa şi în special cele cu canalizarea erau foarte mari în Valea Jiului şi este clar ca bună ziua, că fără fonduri europene noi nu aveam de unde să punem atâtea milioane de euro pentru a face investiţiile necesare. Chiar şi aşa, încă mai este nevoie de astfel de investiţii pentru că problemele au fost doar aprţial rezolvate. În chestiunea tarifelor lucrurile sunt simple atunci când e vorba de fonduri europene. Respecţi regulile impuse de cei care dau banii, e bine, poţi face invetsiţiile respective. Nu respecţi regulile, nu primeşti nimic şi atunci costurile de exploatare sunt şi mai mari. Acum a fost nevoie de o creştere de tarife cu ceva mai mult de un leu, compensată de faptul că avem parte de servicii la standarde europene. Dar dacă nu se făceau aceste investiţii, vreau să vă spun că pierderile regiei de apă ar fi fost atât de mari încât preţul apei ar fi fost cu mult mai mare pentru servicii de slabă calitate”, este de părere Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

 

 

 

Costel Avram, directorul societăţii de apă din Valea Jiului apreciază faptul că majorarea tarifelor la apă potabilă este o condiţie impusă de programele de finanţare.

 

“Ca manager al ApaServ am făcut tot posibilul ca firma să aibă un parcurs economic ascendent, iar serviciile pe care le oferim populaţiei şi celorlalţi beneficiari să fie de cea mai bună calitate. Cifrele şi aprecierile publice pe care le-am primit ne arată că am reuşit acest lucru. În ceea ce priveşte tarifele de operare mi-aş dori şi eu să fie cât mai mici pentru că apa este viaţa. Din păcate, politica tarifară a societăţii nu este în atributul meu, de manager. Eu nu pot decât să pun în aplicare deciziile acţionarilor şi consiliului de administraţie, indiferent care sunt acestea. acum vorbim absolut justificat de o ajustare în sus a tarifelor. Respectarea planului de tarifare este o condiţie impusă în contractul de finanţare”, susţine Costel Avram, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.

 

Faptul că regulile nu se schimbă în timpul jocului, a fost declaraţia ministrului Fondurilor Europene Marius Nica.

 

“Dacă   trebuie   respectate   politicile   tarifare   de   la   momentul   semnării contractelor, DA este o condiţie obligatorie, Comisia Europeană nu acceptă schimbările în timpul jocului, dar  a mai ridicată problema dacă şi pe viitor 2014-2020 creşte procentul de cofinanţare pentru realizarea acestor proiecte. Suntem în tratative cu JASPER şi Comisia Europeană şi va fi elaborate un ghid post beneficiu din care va rezulta acest procees de cofinanţare. Din discuţiile la momentul acesta, nu va creşte acest procent de cofinanţare”,  a declarat Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.

Contractele finanţate din bani europeni nu mai pot fi renegociate, nici în timpul derulării proiectului şi nici ulterior. Mai mult, nerespectarea prevederilor asumate, poate duce chiar la pierderea finanţărilor. Avram  spune  că  ignorarea  evoluţiuei  Planului  Tarifar,  în  conformitate  cuprevederile  asumate  de  ADI  Apa  Valea  Jiului  în  2011  cu  organismele  definanţare europeană, ar putea atrage după sine sancţionarea Primăriilor din ValeaJiului şi a Consiliului Juideţean, care ar putea fi obligate la returnarea celor peste 60 de milioane de euro puşi la dispoziţie de UE pentru investiţii în ultimii 4 ani.

 

Din 2011 până în 2015 nu au mai avut loc majorări ale tarifelor la apă, în cea mai săracă zonă a judeţului Hunedoara.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.