Probleme la minele Lupeni și Lonea. Minele Lupeni și Lonea s-au confruntat cu probleme de ordin tehnic. A fost nevoie ca stația de inertizare de la Prestserv să fie trimisă la cele două unități miniere. Oficialii societății energetice spun că au în vedere achiziționarea unei noi astfel de stații, astfel încât cea veche să nu mai fie mutată de la o unitate mnieră la cealaltă.
“În acest moment inertizarea se află la mina Lupeni unde lucrurile sunt stabile și probabil că săptămâna viitoare vom trimite inertizarea și la mina Lonea. Credem că lucrurile s-au stabilizat din acest punct de vedere. După discuțiile pe care le-am purtat cu conducerea și sindicatul de la mina Lonea am comvenit că este necesară o stație de inertizare fixă acolo pentru a nu mai plimba dintr-o parte în alta unitatea mobilă de inertizare. Suntem în analize și îi vom prezenta și administratorului judiciar această solicitare și probabil vom trece și la achiziția unei asemenea stații”, a declarat Cristian Roșu, administrator special al Complexului Energetic Hunedoara.
Cele două unități miniere sunt incluse în programul de închidere. Comisia Europeană nu a răspuns, oficial, pentru prelungirea activității minelor Lupeni și Lonea. Sindicaliștii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara s-au întâlnit cu noul ministru al Energiei, Virgil Popescu. Una din discuții a vizat notificarea Comisiei Europene cu privire la prelungirea activității minelor Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere.
“Cele două exploatări miniere în momentul de față sunt în așteptarea notificării Comisiei Europene. La finalul anului trecut ministrul Virgil Popescu a făcut demersurile pentru Comisia Europeană prin care am cerut clarificări asupra perioadei când trebuie închisă mina Lupeni și Lonea. Noi estimăm că studiul pe care polonezii l-au făcut va fi agreat de Comisia Europeană și sperăm să mai mergem cu cele două mine până undeva în anul 2027”, a mai spus sursa citată.
Autoritățile române au prezentat mai multe argumente în fața oficialilor europeni prin care au arătat de ce este absolut necesară menținerea activității de producție de la minele Lupeni și Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Minele Lupeni și Lonea beneficiază, începând cu anul 2016, de ajutor de stat pentru închiderea activității de minerit, în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene (COM) nr. 7719/2016 și Decizicie COM nr. 1001/2018 privind ajutorul de stat pentru închiderea minelor necompetitive din România. COM a autorizat un ajutor de stat pentru acoperirea pierderilor de producție, până la încetarea activităților celor două mine de cărbune, în valoare de 214 milioane lei (până la data de 31 decembrie 2018) și un ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepționale aferente activității de închidere, în valoare de 465 milioane lei (pentru perioada 2016-2024).
Cele două unități miniere ar fi trebuit să își înceteze activitatea. Mina Lupeni trebuia să își înceteze activitatea în octombrie 2018, iar mina Lonea la data de 31 ianuarie 2018. Procesul de extracție a huilei a continuat și după aceste date.
Pentru prelungirea termenului de extracție a cărbunelui au fost purtate corespondențe cu oficialii europeni. Inițial, INSEMEX Petroșani a întocmit un studiu ale cărui concluzii au arătat necesitatea funcționării celor două unități miniere. Apoi, europenii au cerut o altă opinie a unei societăți independente. Astfel, s-a apelat la GIG Polonia, iar concluziile polonezilor au fost la fel cu cele ale INSEMEX.
În vederea evaluării acestei situații COM DG Competition a solicitat evaluarea acestor riscuri de către un consultant independent. Glowny Instytut Gornictwa (Polonia) și reprezentanții CEH au prezentat COM studiul “Evaluarea riscului de auto-aprindere a cărbunelui, variații ale riscului, determinanții acestora, precum și măsuri corrective pentru închiderea în siguranță a minelor de cărbune Lonea și Lupeni”.